Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 14:15 |

Carinici UINO najviše izloženi mogućnosti zaraze od koronavirusa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16. aprila (FENA) – Carinska služba Bosne i Hercegovine, koja je u sastavu Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO), kao i ostali službenici UIO, koji su zbog prirode svog posla u svakodnevnom kontaktu sa strankama, nalaze se među osobama koje su u BiH najviše izložene mogućnosti zaraze virusom korona.

UINO je, podsjećaju, u vanrednoj situaciji uzrokovanoj Covid-19 organizovala portpuno nesmetano odvijanje svih poslovnih procesa.

-Osiguran je rad pojedinih carinskih ispostava 24 sata, te dežurstvo u ostalim ispostavama u slučaju da se javi hitna potreba carinjenja određenih roba nakon 20 sati, kada završava redovno radno vrijeme ispostava. U carinskim postupcima dan je prioritet pošiljkama sa zaštitnom opremom i medicinskom pomoći – naglašavaju iz UINO.

Kako se trenutna vanredna situacija ne bi iskoristila za pokušaj nezakonitih postupanja, službenici UINO su konstantno na terenu, provodeći redovne kontrole primjene propisa iz oblasti indirektnih poreza, te vrše sprečavanje krijumčarenja i prodaje određene akcizne robe na crnom tržištu.

-Zbog izuzetno važne uloge svih službenika UINO, od čijeg nesmetanog rada ovisi ukupna fiskalna stabilnost Bosne i Hercegovine, UINO konstatno preduzima sve moguće mjere s ciljem nabavke neophodne opreme za zaštitu svih službenika ove institucije - navode u saopćenju.

Izražavaju zahvalnost i svim donatorima koji su prethodnih dana uručili opremu koja je od velike pomoći da njihovi službenici mogu redovno obavljati svoje zadatke.

Donirana je već odeđena oprema, a dio je u procesu dostavljanja i to 3.000 komada jednokratnih maski (Udruženje Pomozi.ba),  2.000 komada višekratnih maski (Sana linea Kozarska Dubica), 2.000 komada jednokratnih maski (Ambasada NR Kine u BiH) i 300 komada zaštitnih vizir maski (Inovacioni centar Banja Luka) te 70 komada zaštitnih vizir maski (Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo