Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 11:43 |

Vijeće ministara BiH - Utvrđeni principi raspodjele pomoći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o principima raspodjele materijalne i finansijske međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

Prema Odluci, međunarodna pomoć za zaštitu i spasavanje se dijeli po principu utvrđenom u procentima 62% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38% za Republiku Srpsku, te po 0,5% ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko Distriktu BiH.

U skladu sa ovom odlukom, federalni dio pomoći biće raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50%.

Raspodjelu međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje prema utvrđenim procentima vršiće Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spasavanje.

 

Od obračuna i plaćanja indirektnih poreza oslobađaju se lijekovi i sanitarna vozila

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku  o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona (Covid – 19).

Ovom dopunom Odluke  od obračuna i plaćanja indirektnih poreza oslobađaju se lijekovi i sanitarna vozila

 

Zaštita prava svih učesnika u sudskim procesima

Vijeće  ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Na ovaj način regulisano postupanje u oblasti pravosuđa usmjereno je na očuvanje zdravlja i života ljudi i obezbijediće djelovanje svih tijela i nosilaca javnih ovlaštenja, zaštitiće prava i obaveze svih učesnika u sudskim postupcima te ljudska prava i osnovne slobode građana u BiH.

Prijedlogom zakona propisane su privremene mjere postupanja u sudskim i drugim postupcima pred Sudom i Tužilaštvom BiH i drugim tijelima Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće zbog opasnosti od epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona (Covid - 19).

Rokovi za ostvarivanje prava stranaka u svim postupcima pred pravosudnim organima za vrijeme važenja ovog zakona prestaju teći, osim u hitnim postupcima. Hitni sudski postupci u smislu ovog zakona su oni koji se odnose određivanje i ukidanje pritvora, te na postojanje opasnosti od zastarjelosti i u ostalim hitnim slučajevima propisanim krivičnim zakonodavstvom BiH. Takođe, hitni sudski postupci su i oni koji se vode za sva krivična djela koja su počinjena za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće i u vezi sa stanjem prirodne ili druge nesreće, kao i oni propisani posebnim propisima kao hitni.

Za vrijeme važenja ovog zakona ne teku ni rokovi u upravnim sporovima koji se odnose na preduzimanje procesnih radnji stranaka i ispunjenje njihovih materijalnih obaveza, a prekida se i zastarijevanje izvršenja kazne. Izuzetak su rokovi u pojedinačnim upravnim postupcima ukoliko postoji opasnost po život i zdravlje ljudi, po javni red i mir, po  javnu bezbjednost, po imovinu veće vrijednosti ili ako je to potrebno, radi hitnog i efikasnog funkcionisanja vlasti.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta