Kultura     | 16.04.2020. 11:10 |

Knjiga iranskog autora o zaštiti od koronavirusa prevedena i za djecu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Knjigu "Hana, naša heroina“ iranskog autora Seyeda Abadija, koju je napisao za vrijeme pandemije koronavirusa, preveo je Kulturni centar Ambasade Irana u BiH te je na taj način dostupna i djeci u BiH.

To je priča o ispravnom postupanju djevojčice Hane u vrijeme pandemije, koje je omogućilo da izbjegne zarazu koronavirusom čak i kad je s drugom djecom boravila u gostima kod zaraženog čovjeka, u ovoj priči omiljenog dječijeg prijatelja, čika Bahmana, koji za vlastitu zaraženost koronavirusom nije znao u tom trenutku.

Hana je, za razliku od nekoliko drugih vršnjaka, pošteđena zaraze jer se držala pravila koja u vrijeme pandemije preporučuju odgovorni, a to su pravila nošenja zaštitne maske i rukavica prilikom izbivanja iz kuće, izbjegavanja bliskih kontakata poput grljenja i ljubljenja, pravilo nedodirivanja lica, nosa i usta, kao i pravilnog odlaganja zaštitnih rukavica i odjeće po povratku kući i potom pranja ruku od najmanje dvadeset sekundi. 

"Hannah, naša heroina!" je priča za djecu u danima pandemije COVID-19. To je jednostavna priča koja uči kako zaštititi sebe i druge, naveli su priređivači.

Ova knjiga rezultat saradnje između autora, ilustratora i prevoditelja tokom njihove karantene kod kuće.

Objavljivanje ove knjige omogućeno je uz pomoć dr. Hosseina Kermanpoura, šefa hitne službe bolnice Sina, kojem je dijagnosticiran COVID-19, a potom je rehabilitiran.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta