Najave     | 15.04.2020. 18:32 |

Sutra u Lukavici primopredaja humanitarne pomoći iz Slovenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.aprila (FENA) - Humanitarna pomoć u vrijednoti od 133.000 eura upućena od Republike Slovenije sutra će stići u u skladište Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u Lukavici.

Odluka o navedenoj bilateralnoj pomoći državi Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja širenja pandemije  COVID-19 je donesena na Sjednici Vlade Republike Slovenije 9. aprila. 

 Iako se i sama suočava s poteškoćama kao i susjedne zemlje Slovenija pokazuje solidarnost sa  onima koji su u još težem položaju. Tako je reagirala i na razorni potres u Zagrebu, te također priskoče u pomoć zemljama u regiji zapadnog Balkana s materijalnim sredstvima za lakše suočavanje sa zdravstvenom krizom.

Nadležna tijela Bosne i Hercegovine zatražila su za upravljanje COVIDOM-19 međunarodnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite Unije, Koordinacijskog centra za hitne slučajeve. To su kanali koji su već uspostavljeni tokom poplava 2014. godine uz pomoć Unije. Slovenska vlada, kao i tada, ponovo pruža pomoć Bosni i Hercegovini u obliku materijalne pomoći, te je dala nalog Ministarstvu obrane da, putem Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pošalje materijalnu pomoć, koja uključuje sredstva za zaštitu i opremu za hitni privremeni smještaj.

 Teretno vozilo sa sredstvima pomoći prilikom dolaska i primopredaje dočekat će šef EU delegacije u Sarajevu ambasador Johann Sattler, ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, vojni ataše pukovnik Žarko Henigman, stručna saradnica Ivona Filipović, te pomoćnik ministra Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Rizvo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Španski brod sa humanitarnom pomoći stigao do obale Gaze

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo