Svijet     | 15.04.2020. 11:21 |

Advokatska komora Hong Konga pozvala Peking da budu suzdržani u komentarima

FENA Internet

HONG KONG, 15. aprila (FENA) - Advokatska komora Hong Konga pozvala je Peking da "budu suzdržani" u svojim komentarima vezanim za unutrašnja pitanja u gradu pod kineskom upravom, upozorivši da bi se njihovi stavovi mogli shvatiti kao narušavanje zakona.

Komora, koja ima oko 1.500 članova u bivšoj britanskoj koloniji, izdala je saopćenje nakon što je Ured za vezu, vrhovno predstavništvo Pekinga u Hong Kongu, pozdravio presudu žalbenog suda kojim se podržava ustavnost gradskog pravilnika o vanrednim situacijama iz kolonijalne ere.

U jeku antivladinih protesta u oktobru, čelnica Hong Konga Carrie Lam osigurala je sebi hitne ovlasti prvi put nakon više od 50 godina, omogućujući joj da donese novu uredbu kojom se zabranjuju maske za lice.

Žalbeni sud je prošle sedmice saopćio da , iako je zabrana vlade za maske za lice bila neustavna, ima pravo da ih zabrani na nezakonitim okupljanima, podsjeća Reuters.

Advokati su također istaknuli saopćenje Pekinga objavljeno u ponedjeljak u kojem se upozorava da bi prodemokratski zakonodavci koji opstruiraju sjednice Zakonodavnog vijeća Hong Konga mogli biti krivi za nesavjestan rad na javnim funkcijama.

U posebnom izvještaju, objavljenom u utorak, troje sudija iz Hong Konga rekli su Reutersu da je nezavisnost gradskog pravosudnog sistema napadnuta od strane Komunističke partije u Pekingu. Pravosuđe, rekli su, bori se za svoj opstanak.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo