Bosna i Hercegovina     | 15.04.2020. 08:48 |

Ganić i Huskić: Briga o branilačkoj populaciji je naša trajna obaveza

FENA Saopćenje

ZENICA, 15.aprila (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine građanima, pripadnicima jedinica Oružanih snaga BiH proisteklih iz ARBiH, ratnim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca, te ratnim vojnim invalidima.

Ganić i Huskić podsjećaju da je Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku BiH, a pod zastavom Armije borili su se pripadnici svih bh. naroda.

Ističu da je Armija RBiH priča o herojskom otporu agresiji i borbi najvećih sinova za suverenitet i nezavisnost domovine Bosne i Hercegovine.

- Stoga, na ovaj dan odajemo dužnu počast pripadnicima ARBiH, a posebno onima koji su u toj hrabroj borbi dali ono najvrednije,vlastiti život. Herojsku priču o Armiji RBiH treba pričati svaki dan, a danas je naš zadatak, odgovornost i obaveza da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su ostvarile njene proslavljene jedinice - navode premijer i predsjedavajući Skupštine ZDK.

Ističu da je briga o branilačkoj populaciji trajna obaveza Vlade i Skupštine ZDK, a to potvrđuju i konkretnim mjerama koje su donijeli u vremenu teške krize izazvane pandemijom koronavirusa.

U tom smislu, naveli su da je najvažnija Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina, koju je Vlada ZDK donijela među prvima u FBiH, s tim da će borci stariji od 57 godina prava ostvarivati na nivou FBiH.

Ganić i Huskić su izrazili želju da kroz kontinuiranu podršku udruženjima branilačke populacije, stipendiranje boračke djece, programe zapošljavanja, posebno zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca te pomoć nezaposlenima, budu istinska podrška dokazanim bh. patriotama i njihovim porodicama, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić: Uskrs je povod za okupljanje i ujedinjenje svih ljudi dobre volje

Nešić čestitao Uskrs

Uskrsna čestitka Federalne novinske agencije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom