Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 17:42 |

Bukvarević: Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila najčasnija armija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je čestitku u povodu 15. aprila, Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog puka) Oružanih snaga BiH.

- Poštovane porodice šehida i poginulih branilaca, ratni vojni invalidi, dobitnici najvećih priznanja i odlikovanja, generali, komandanti, demobilizirani branioci želim da vam lično i u ime Federalnog ministarstva uputim čestitke u povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Istovremeno, čestitam i godišnjicu formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH - naveo je ministar.

Istaknuo je da je Armija RBiH bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka i najčasnija armija u historiji ratovanja.

- Bila je jedina legalna i legitimna sila čiji pripadnici su pred daleko moćnijim neprijateljima odbranili svoja ognjišta i narode koji ovdje žive hiljadama godina unazad, i to nikada niko nije i neće promijeniti. Činjenice govore da su pripadnici Armije RBiH goloruki i često bez ikakvog naoružanja, hrabrim srcima i uz Božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine, predvođeni vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem - poručio je Bukvarević.

 - Nisu žalili živote, dijelove tijela, samo da bi odbranili ono što nam svima pripada. To „čudo bosanskog otpora“ nikad nije kalkulisalo, sinovi i kćeri ove države su bili na prvim linijama odbrane i svojom krvlju natopili svaki njen dio. Krv šehida i poginulih branilaca i svih naših saboraca nam je amanet da nikada ne zaboravimo brutalnu agresiju na našu državu i na naše narode, te da istinu prenosimo našoj djeci. Niko nema više obaveze od nas koji smo preživjeli da govorimo, pišemo i prenosimo istinu našoj omladini, da se borimo protiv iskrivljavanja činjenica i gnusnih pokušaja da se izjednače žrtva i agresor - navodi se u čestitki.

Bukvarević poručuje da je ponosan što je bio pripadnik Armije RBiH, ponosan na sve saborce, koji nikada nisu izdali ovu domovinu i koji su nakon više od 400 godina po prvi put branili i odbranili našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

- Iako bi položaj svih boračkih kategorija nakon agresije tebao biti mnogo bolji, želim kazati da je ova država preuzela teret da finansijski brine o više od 100.000 šehidskih porodica koje su ostale bez hranitelja, a da je pravde, to bi trebao učiniti agresor. Nažalost, u svijetu u kojem živimo pravda je spora, često nedostižna, zato vas uvjeravam da ćemo i u narednom periodu učiniti sve da ovu najzaslužniju kategoriju sugrađana za odbranu naše domovine zbrinemo na najbolji mogući način i da ih nikada ne zaboravimo - naveo je.

Istaknuo je da je Vlada FBiH i u ovim teškim danima, kada smo suočeni sa pandemijom virusa korona. pokazala da je ova kategorija sugrađana prioritet u svakom smislu i "učinit ćemo sve napore da tako bude i u narednom periodu". 

- Ove godine Dan Armije RBiH obilježavamo u specifičnim okolnostima, bez masovnih skupova, govora, ali ćemo bez obzira na sve ipak dostojanstveno obilježiti 15. april i sjetiti se svih šehida, poginulih, umrlih i nestalih saboraca, vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića. Zato vas pozivam na jedinstvo, na solidarnost, da se prisjetimo najtežih trenutaka i na odnose kakve smo tada imali jedni prema drugima. Obaveza nam je da pomognemo naše saborce koji su u stanju potrebe, svako onoliko koliko može. Pozivam vas da ovo vrijeme izolacije iskoristimo i da sa našim porodicama podijelimo i one lijepe trenutke iz perioda agresije na našu domovinu, da se sjetimo svega što smo činili kako bismo se odbranili i kako bismo u opkoljenim gradovima ipak živjeli život, a života je bilo i onda kada su nas granatirali svakodnevno. Život nikada nije otišao iz naših domova, naših gradova, naše Bosne i Hercegovine, ni onda kad je bilo najteže, pa vas molim da se toga prisjetimo i ovih dana kada smo suočeni sa pandemijom virusa korona. Nas jednog dana neće biti, ali države Bosne i Hercegovine i njenih patriota će biti do Sudnjeg dana, bez obzira na puste želje njenih neprijatelja, jer „Bosna nije i nikada neće šapatom pasti“. Čestitam vam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i godišnjicu formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH" - poručio je ministar Bukvarević, saopćeno je iz Kabineta ministra.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bukvarević se sastao s predstavnicima vlasti i braniteljskih udruga SBŽ-a

Bukvarević predstavio registar boraca Drugog korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo