Bosna i Hercegovina     | 14.04.2020. 14:53 |

Jupić: Povoljna epidemiološka situacija, problemi s karantenom (VIDEO)

FENA Hana Imamović

ZENICA, 14. aprila (FENA) - Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog kantona Adnan Jupić potvrdio je danas da se higijensko-epidemiološka situacija u ZDK još uvijek može smatrati povoljnom i pod kontrolom.

- Sve što se u posljednje vrijeme događa uz nešto veći broj oboljelih je nešto za šta smo se pripremali kroz kapacitet i opremu zbog čega smo spremni i sada odgovoriti zadatku - dodao je Jupić.

Upozorio je na potrebu izbjegavanja senzacionalizma kao i na potrebu pravilnog plasiranja informacija uz saopćavanje određenih realnih opasnosti i mogućnosti koje se mogu dogoditi u budućnosti.

- S medicinskog aspekta još uvijek držimo stvari pod kontrolom te se nadam da će tako ostati i dalje. Imamo oko 66 osoba koje su pozitivne na koronavirus od toga imamo nove slučajeve u Maglaju i nova testiranja u Zenici - dodao je, pojašnjavajući da su u pitanju retestiranja i to nisu novi slučajevi zbog čega i dolazi do brojčanog neslaganja.

U posljednje vrijeme problem je, kaže Jupić, ubrzano organiziranje karantena na nespretan način, ocjenjujući da neke odluke koje se donose na sjednicama Federalnog štaba civilne zaštite ne pružaju jasna uputstva kako će to na terenu izgledati.

- Postoje osobe koje su ušle u Bosnu i Hercegovinu te se rješenja razlikuju u zavisnosti od toga da li su ušli u BiH na graničnom prijelazu u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH što također stvara određene probleme - naglasio je Jupić.

Potvrdio je i da su danas uputili neke prijedloge Federalnom štabu civilne zaštite za rješenje te situacije.

- Zanimljivo je i to da karantene nisu formirane na početku kada je to imalo mnogo veći značaj te se sada formira na ubrzan način, ipak nadam se da ćemo mi uspješno odgovoriti i tom zadatku - kazao je Jupić.

Ponovio je da iako je u Federaciji proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, radi se o čisto medicinskom problemu zbog čega je od izuzetne važnosti poštovati mišljenje struke.

- Dok se poštovalo mišljenje struke sve je išlo kako treba, ali kad smo uveli neke druge stvari i kada je medicinska struka pomjerena u stranu imamo polovična rješenja koja izazivaju opravdano nezadovoljstvo ljudi. Učinit ćemo sve da zdravstveno zbrinemo te osobe i izbjegnemo bilo kakvu diskriminaciju - zaključio je ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog kantona Adnan Jupić.

Pogledajte http://fena.ba/video/4335

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kwSm94p9EcEJ-5MzBW1YEkDwkGFyMe16?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo