Ekonomija     | 14.04.2020. 13:55 |

RS prodala obveznice u vrijednosti 135 miliona KM, aukcija i sutra

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 14. aprila (FENA) – Republika Srpska je prvog dana aukcije na Banjalučkoj berzi prodala entitetske obveznice u vrijednosti 135,1 milion KM.

Ostvarena je efektivna kamatna stopa od tri posto, a ukupna vrijednosti pristiglih ponuda je bila 150,6 miliona KM.

Aukcija se nastavlja i sutra, jer je RS ponudila na prodaju petogodišnje dugoročne hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu 300 miliona KM.

Iz Ministarstvo finansija RS-a su jučer saopćili da su „zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, predložili ukidanje eksplicitne valutne klauzule“.

Time su, kako su dodali, proširili krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost.

Svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula.         

-Činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daju nam za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatramo implicitnom obavezom, tj. obavezom koja se podrazumijeva – naveli su iz resornog ministarstva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na Banjalučkoj berzi promet 204.221,23 KM

Na Banjalučkoj berzi promet 10.387,13 KM

Banjalučka berza - Ostvaren promet 12.686,43 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta