Svijet     | 14.04.2020. 09:31 |

Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete

FENA Internet

SEOUL, 14. aprila (FENA) - Sjeverna Koreja u utorak je ispalila krstareće rakete s istočne obale uoči rođendana pokojnog nacionalnog osnivača i općih izbora u Južnoj Koreji, objavila je vojska Južne Koreje.

Krstareće rakete zemlja-zrak ispaljene su u blizini istočnog obalnog grada Munchona oko 7 sati ujutro u vremenskom razdoblju dužem od 40 minuta, i letjele su oko 150 kilometara prije nego što su pale u more, prenosi Yonap.

Zajedno s lansiranjem raketa,  u zraku je bilo više borbenih mlaznih aviona u varijanti Sukhoi iznad  grada Wonsan koji su ispalili više raketa u Istočno (Japansko) more, dodao je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS).

Nije poznato je li vođa Kim Jong-un vodio najnovije raketno lansiranje.

"Vojska pomno nadzire situaciju radi mogućih dodatnih lansiranja, zadržavajući pritom spremnost", navodi se u saopćenju JCS-a.

Raketno lansiranje dolazi uoči 108. rođendana Kim Il-sena, pokojnog nacionalnog osnivača Sjevera i djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-una, i parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji.

Rođendan osnivačkog vođe jedan je od najvećih državnih praznika u Sjevernoj Koreji, zajedno s rođendanom oca aktuelnog vođe, Kim Jong-ila, i u tim prilikama se često održavaju masovne parade i drugi vojni događaji kako bi se proslavio praznik, podsjeća Yonap.

Ujedno je to i posljednja  u nizu vojnih akcija Sjevera, budući da je režim nastojao poboljšati odbrambene sposobnosti uslijed zaustavljenih razgovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama i pojačane budnosti protiv koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'