Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 16:28 |

U ZDK-u registrirano 58 pozitivnih, muškarac iz Maglaja na respiratoru

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. aprila (FENA) – Prema posljednjim podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u Zeničko-dobojskom kantonu do sada je registrovano 58 osoba pozitivnih na koronavirus, a tri su osobe retestirane s pozitivnim nalazima.

- Osam je osoba od toga izliječeno i već pušteno kući, a nadamo se da ćemo sutra otpustiti još troje. Danas smo ih testirali pa još čekamo nalaze za njih. Danas smo na odjelu u bolnici imali 15 pacijenata, od kojih je jedan, muškarac iz Maglaja, na respiratoru. On je primljen u subotu i za sada je stabilan. Nešto težu situaciju imamo kod još jedne žene, ali ona nije na respiratoru - kaže Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

Dvoje pacijenata sa odjela, ističe Drljević, danas su prebacili u izolatorij. Sada se u izolatoriju nalazi devet pozitvnih na koronavirus, a sutra će, najavljuje Drljević, sa bolničkog odjela u izolatorij prebaciti još jednog pacijenta kod kojeg je poboljšano zdravstveno stanje.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 3.177 osoba. Policija je izvršila 1.137 kontrola 1.171 osobe kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, a u proteklih 24 sata rješenje o samoizolaciji nije poštovala jedna osoba, kojoj je izrečena i sankcija.

Kršenja naredbe o kretanju osoba mlađih od 18 te starijih od 65 godina u istom periodu nije bilo, dok je u u 15 slučajeva prekršena naredba zabrane kretanja za vrijeme policijskog sata, zbog čega je izrečeno isto toliko sankcija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'