Bosna i Hercegovina     | 13.04.2020. 15:09 |

U HNK devet novozaraženih, u 'covid bolnici' 27 bolesnika

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 13. aprila (FENA) - U "covid bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar trenutno se liječi 27 bolesnika, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku 2, od čega je njih devet na respiratoru i 10 na terapiju uz potporu kisika, rečeno je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK koja je organizirana putem live streaminga.

Govoreći o stanju pacijenata u toj bolnici specijalist infektologije na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar mr. sc. Siniša Skočibušić istakao je kako je iz respiracijskog centra u izolacijski blok 2, u kojem se nalaze srednje teški pacijenti i pacijenti koji su u oporavku, izmještena pacijentica (1965.) koja je primljena u bolnicu 30. marta  i koja je nekoliko dana bila na respiratoru.

- Zahvaljujući velikom trudu svih kolega, a primarno kolega koji vode respiracijski centar, bolesnica je jučer izmještena u izolacijski blok 2, osjeća se dobro te je trenutno uz blažu potporu kisika i nadamo se njenom skorom oporavku - kazao je dr. Skočibušić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka kazao je kako je u protekla 24 sata u SKB-u Mostar testirano 118 uzoraka, od čega je u HNK devet pozitivnih, i to osam u Čitluku i jedan u Mostaru.

Govoreći o broju zdravstvenih radnika koji su zaraženi covidom-19 i o onima koji su u samoizolaciji, Juka je kazao kako su, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK, dva radnika iz Doma zdravlja Čitluk određena za samoizolaciju, kao i četiri radnika iz Doma zdravlja Čapljina.

Kada je u pitanju SKB Mostar, potvrdio je kako je do kraja marta 36 radnika te bolnice bilo u samoizolaciji, od čega su dva pozitivna sa simptomima, ali bez hospitalizacije.

- Od početka mjeseca aprila 31 radnik bolnice je u samoizolaciji, od čega je 11 pozitivnih s različitih odjela i jedan hospitaliziran. Riječ je uglavnom o porodičnim kontaktima. Za vikend je potvrđeno novo stanje i to ulazi u ovu brojku od 11 pozitivnih, a riječ je o 6 novih pozitivnih slučajeva u SKB-u Mostar, i to tri ljekara i tri medicinske sestre s Odjela za ortopediju. Analiza ostvarenih kontakata je u toku i o tome je još prerano govoriti - naglasio je Juka.

Dodao je kako će tokom dana biti određena samoizolacija za radnike tog odjela te da će brojka onih koji su u samoizolaciji danas porasti za sedam do deset radnika.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK kazao je kako je, prema podacima kantonalnog Ministarstva zdravstva, do sada izdato 2241 rješenje o samoizolaciji.

 MUP HNK izvršio je 13.354 nadzora, od toga 480 u protekla 24 sata, a zabilježeno je i jedno kršenje zabrane kretanje, dok kršenja mjera samoizolacije nije bilo.

  

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Gorjele dvije kuće u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta