Regija     | 12.04.2020. 14:45 |

Bozanić za Uskrs pozvao vjernike da budu zajednica u kućnim crkvama

FENA Agencije

ZAGREB, 12. travnja (FENA) - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić održao je u nedjelju svečanu uskrsnu misu u crkvi Tijela Kristova, koja je zbog protuepidemijskih mjera bila prazna, pa je uz prijenos elektroničkih medija pozvao vjernike da budu zajednica vjernika u kućnim crkvama.

Uskrs je obilježen i zaustavljen smrtonosnim virusom ali nije uvjetovao našu vjeru u nadu i u Isusa, poručio je nadbiskup Bozanić i podsjetio da je Uskrs temelj kršćanske vjere koja "stoji i pada" s Kristovim uskrsnućem od mrtvih.

U uvodnom dijelu mise svim je vjernicima čestitao najveću kršćansku svetkovinu Uskrs, izrazivši razumijevanje za osjećaje vjernika što ne mogu biti u crkvama, pa ih je pozvao da prihvate tu kušnju, kojoj možda i ne vide sve razloge, u vjeri u uskrslog Krista.

Tijekom propovijedi, održanoj u pratnji tri svećenika i uz nazočnost pet članova Zbora HRT-i i dva vjernika, Bozanić se pozvao na tumačenje pape Benedikta XVI., prema kojem je Uskrs prodor u život koji više nije podložan zakonima smrti, nego je iznad smrti.

"Uskrsnuće otvara novu dimenziju ljudskog postojanja te nije pojedinačan događaj, nego je doseglo mogućnost ljudskog postojanja", kazao je kardinal.

Istaknuo je kako su svi vjernici, posebno u vrijeme kušnje i nevolja, pozvani da s novim poletom usprave pogled prema nebu i mole pomoć za domovinu i cijelo čovječanstvo.

Bozanić je posebno molio za vjernike u Zagrebu i okolici, koje je pogodio razorni potres, da dobiju snagu za duhovnu i materijalnu obnovu.

Na kraju mise obavio je tradicionalni blagoslov hrane, prenosi Hina.

I drugdje u Hrvatskoj svečane mise predvodili su nadbiskupi i biskupi, a vjernici su liturgijske obrede pratili preko prijenosa na televizijskim i radio postajama te društvenim mrežama. Agencije javljaju da su crkve zatvorena širom svijeta, a to se dogodilo prvi puta u više od sto godina i Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu.

Hrvatski biskupi uputili su u utorak zajedničku uskrsnu poruku vjernicima, koja je slijedila odluku o otkazivanju svih misa, podjela sakramenata i većine stvari koje se odnose na crkveni život.

Rečeno je kako je to jedna od najtežih odluka hrvatskih biskupa, "proizašla iz osjećaja suodgovornosti za život vjernika i svih građana te poštujući kompetencije i ovlasti stručnjaka i građanskih vlasti".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kralj Charles pozdravio uskršnje mnoštvo na prvom javnom događaju od postavljanja dijagnoze

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Palestinska zajednica u BiH čestitala Uskrs

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana