Kultura     | 12.04.2020. 13:17 |

Puljić: Isus donosi svjetlo nade

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Katolici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan u spomen na Kristovo uskrsnuće, te njegovu pobjedu nad smrću i grijehom, ali ove godine vjernici nisu prisustvovali misnim slavljima vezanim za tu svetkovinu.

Tako je euharistijsko slavlje u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu koje je predvodio kardinal Vinko Puljić u domove vjernika došlo putem signala RTV Bosne i Hercegovine te Radija Marija Bosne i Hercegovine.

Kardinal Vinko Puljić u obraćanju u praznoj katedrali naveo je da je trenutno vrijeme neizvjesnosti, straha i da se sada nalazimo pred tamom koja može čovjeka blokirati, jer postoje trenuci kad se izgubi nada i klone.

Nadbiskup vrhbosanski naveo je da je ovo vrijeme kad se ne može ispovijediti, kad se ne može fizički sudjelovati na misama.

- Ne zato što se smrti bojimo, već što ne želimo biti sukrivci zaraze koja bi mogla druge  zaraziti, zato smo suzdržani, kontrolirani. Isus donosi svjetlo nade: Ja sam pobijedio i smrti i grijeh i ja sam pobijedio i svaku tamu - poručio je Puljić.

Također je skrenuo pažnju da osim mraka straha postoji i mrak mržnje koji se širi na razne načine, te pozvao da se ukloni takav mrak, gramzivost, osjećaj sebičnosti, da čovjek osjeti ljepotu.

- U trenucima tjeskobe znamo se zapitati dokle ćemo ovako. Gospodine vrati nam nadu da ti imaš zadnju riječ. Koliko god vjerovali znam tvoja je zadnja, daj da se prihvatim nje da se držim nje i da hrabro kročim u ovaj život, da ukonim svaki strah, u pouzdanju u tebe uskrsloga - poručio je Puljić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pravoslavni kršćani danas slave Uskrs

Srbija: Uskrs čestitali Vučić, Brnabić i drugi državni funkcionari

Porfirije: Otuđenje Kosova od Srbije je neprihvatljivo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo