Kultura     | 12.04.2020. 09:40 |

Fra Hrvoje Radić: Uskrs pun tišine, duhovnosti i ljudske nade

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 12. aprila (FENA) - Mnogo drugačije u odnosu na ranije, građani katoličke vjere dočekali su danas jedan od najznačajnijih kršćanskih praznika – Uskrs.

- Crkveni običaji su važni, ali smo ih se ove godine, zbog pandemije koronavirusa, morali odreći. Nismo fizički svi mogli biti u katedralama i crkvama, ali jesmo duhovno, što je mnogo važnije – kazao je župnik Crkve sv. Ante Padovanskog u Bugojnu fra Hrvoje Radić.

Smatra kako će koronavirus "donijeti i neke dobre stvari, koje se sigurno ne bi dogodile da nismo prinuđeni na njih".

- Možda sve ovo doprinese da se dodatno zbližimo, jer porodice sada više vremena provode zajedno. Neka neobična tišina, koju osjećamo više nego ikada, kao da sve nas poziva da zastanemo i razmislimo o svom dosadašnjem životu – naglasio je.

Dodaje da se, u isto vrijeme, budi  jedna nova nada da će ljudi postati bolji, i da će "pogledati na svoj život, međuljudske odnose, svoj odnos prema Bogu, sebi i drugom čovjeku, i konačno spoznati svoje mjesto i ulogu u svijetu".

Ističe kako je, bez obzira na duhovnu vrijednost, ovaj Uskrs pomalo tužan zato što, zbog trenutne situacije nije bilo okupljanja vjernika u crkvi i paljenja ognja na najvažniju svetu misu noći, Kristova uskrsnuća.

- Ipak, Uskrs proživljavamo u duhu naše vjere i ljubavi, osvrčući se na bit uskrsnuća koje uvijek posmatramo iz dva različita paradoksa, a to su Kristova muka smrti i, s druge strane, nada uskrsloga Krista koji se ponovo javlja na uskrsno jutro - kazao je.

Zaključio je kako se, unatoč trenutnim okolnostima, u domovima vjernika osjeti radost Uskrsa i da će njegova proslava proteći u obiteljskom okruženju i molitvama, uz poštivanje mjera prevencije širenja koronavirusa, te nadu da će svi naredni biti dočekani u miru, blagostanju i bez straha od zaraze.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'