Kultura     | 12.04.2020. 08:56 |

Katolici u BiH i diljem svijeta danas slave Uskrs

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Katolici u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas slave Uskrs, najveći kršćanski blagdan u spomen na Kristovo uskrsnuće, te njegovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Iako se za Uskrs odlazi na jutarnju misu, a nakon toga se obitelj okuplja oko bogate trpeze, ove godine zbog pandemije koronavirusa vjernici će biti uskraćeni za misu, ali u velikom broju i za porodično okupljanje.

Ali, kako je kazao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskrsnjoj čestitki koju je vjernicima uputio putem videa, Uskrs je svetkovina života koji se budi.

- Živimo u ozračju koje, nažalost, nameće kulturu smrti, beznađa i izgubljenu vrijednost čovjekovog dostojanstva. Mi kršćani smo u Kristovu uskrsnuću obnovljeni u onom dostojanstvu djece Božje, koje valja živjeti, svjedočiti i ne umoriti se u borbi za život čovjeka, njegovo dostojanstvo i njegova prava – rekao je Puljić.

Izrazio je želju da nakon proživljene korizme, treba da u slavlju Uskrsa u ljudima zasja svjetlo vjere, radosna nada i hrabrost da slijede Isusa i svjedoče da su njegovi, jer "On je obećao biti s nama pa zato tako živimo njegovu prisutnost da nam donese utjehu i mir u duši, kao što je donio učenicima kada im se ukazao i uputio im pozdrav: Mir vama".

Svečane jutarnje mise Kristova uskrsnuća će zbog pandemije koronavirusa u gradovima BiH predvoditi nadbiskupi i biskupi, a vjernici će iz svojih domova imati priliku da ih prate putem tv-a, društvenih mreža i radio stanica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo