Bosna i Hercegovina     | 11.04.2020. 09:21 |

Kršćani slave Veliku subotu - dan tišine i molitve

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 11. travnja (FENA) - Danas je Velika subota, kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa. Posljednji je to dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj.

Zbog pandemije koronavirusa obredi Velike subote će se u mostarsko-duvanjskoj biskupiji održati u 17 sati, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti, dakle s reduciranim brojem vjernika. Obredi će se prenositi putem elektroničkih medija. 

Velika subota obilježena je dubokom tišinom. Crkve su ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja. Dok iščekuju veliki događaj uskrsnuća, vjernici s Marijom u očekivanju mole i razmatraju. Velika se važnost pridaje pristupanju sakramentu pomirenja.

Velika subota završava Vazmenim bdjenjem koje uvodi u najvažniju nedjelju čitave povijesti, nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanu u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva grijehu i smrti.

Dani Vazmenog Trodnjevlja - Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju "svetima" ili "velikima" jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjega događaj kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u bitnu jezgru kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

To su dani koji čine srce i stožer čitave liturgijske godine kao i života Crkve.

Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. U obiteljima se mirno sprema za uskršnju svetkovinu. Prema drevnoj tradiciji kuhaju i ukrašavaju se pisanice, kojima se posebno raduju djeca.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kralj Charles pozdravio uskršnje mnoštvo na prvom javnom događaju od postavljanja dijagnoze

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Palestinska zajednica u BiH čestitala Uskrs

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta