Kultura     | 10.04.2020. 14:10 |

Jupić: Zakonom o KBZ-u i zenički studenti dobili validnu naučno-nastavnu bazu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. aprila (FENA) – Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić izrazio je zadovoljstvo što su zastupnici Skupštine ZDK danas jednoglasno i po skraćenom postupku usvojili Zakon o uslovima koje mora ispunjavati Kantonalna bolnica Zenica (KBZ).

- Ja se svim zastupnicima zahvaljujem jer su prepoznali potrebu za donošenje ovog zakona. Zakonom dobijamo da će Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, sada, steći kvalitetnu i validnu naučno-nastavnu bazu u KBZ-u. Dosadašnjim načinom i organizacijom rada preko odjela nismo ispunjavali uslove za stjecanje statusa univerzitetske bolnice - napomenuo je Jupić.

Tokom ove akademske godine, istakao je ministar Jupić, Medicinski fakultet počeo je realizirati i nastavu iz "kliničkih predmeta".

- Validnost diploma, odnosno potreba da se studenti viših godina šalju u neke druge gradove na nastavu i edukaciju, a koji imaju puno slabije uslove nego mi u Zenici, ovim usvajanjem zakona, sada, otpada - kaže Jupić.

On dodaje da su "prešli prvu stepenicu" te da, sada, kreću u izradu odgovarajućih pravilnika, nakon čega će tražiti saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva.

- Nadam se da ta saglasnost neće izostati, jer su nam obećali da ćemo, onog momenta kada ovo budemo ispunili i donijeli ovaj zakon, dobiti sve potrebne saglasnosti - kazao je Jupić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U zadnja tri dana jula prijavljeno 25 novozaraženih koronavirusom

Jupić: Broj zaraženih koronavirusom raste i u ZDK-u, ali se radi o blažim kliničkim slikama

Vlada ZDK opredijelila dodatnih milion maraka za nabavku opreme za KBZ

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo