Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 13:51 |

MUPKS - Apel građanima za maksimalan oprez prilikom paljenja vatri

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.aprila (FENA) - S obzirom da je vidljivo izvođenje proljetnjih radova na čišćenju obradivih površina koja ponekad uključuju i spaljivanje niskog rastinja, korova i slično, te da tom prilikom nerijetko dolazi i do požara, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poziva građane na maksimalan oprez kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Ovom prilikom podsjećaju na pojedine odredbe Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kojima su definisana pojedina krivična djela.

Član 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti) - predviđene sankcije, novčana kazana ili kazna zatvora do pet godina (u zavisnosti od stava navedenog člana);
Član 317. KZ F BiH (Izazivanje šumskog požara) - predviđene sankcije, novčana kazna ili kazna zatvora do dvanaest godina (u zavisnosti stava navedenog člana) i
Član 301. KZ F BiH (Paljevina) - predviđene sankcije, kazna zatvora od jedne do dvanaest godina (u zavisnosti od stava navedenog člana).

Policijski službenici će postupati po svim prijavama za požare i raditi na prikupljanju informacija u vezi s osobama za koje bi postojali osnovi sumnje da su izazvale požar, te će protiv njih biti preduzete zakonom predviđene mjere.

Također, neophodno je podsjetiti i na aktuelnu situaciju uzrokovanu pojavom i širenjem coronavirusa, zbog čega je potreban dodatni oprez, uz obavezno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih organa na preduzimanju neophodnih mjera zaštite, saopćeno je iz MUPKS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana