Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 14:49 |

Dr. Avdić: Prosječna dob zaraženih koronavirusom 46 godina

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 10. aprila (FENA) - U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) trenutno su 174 osobe pozitivne na novi koronavirus, od čega 66 u Čitluku, 55 u Mostaru, 28 u Konjicu, 15 u Čapljini i 10 u Jablanici.

- U "covid bolnici" hospitalizirano je 29 pacijenata, od kojih je šest na respiratoru i 12 na potpori kiseonikom. Svi pacijenti, izuzev onih koji su na respiratoru, za sada su stabilni - potvrdio je putem video konferencije za novinare direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i član Kriznog štaba HNK prim. dr. Nermin Avdić.

Od ukupnog broja pozitivnih u HNK, kako je kazao, muškaraca je 42 posto, a žena 58. Kada su u pitanju umrli, njih 67 posto su muškarci a 33 posto žene.

Dr. Avdić je istakao i kako je prosječna dob umrlih 76 godina te da je prosječna dob pozitivnih na koronavirus 46 godina, što, kako je dodao, znači da je riječ o dosta mladoj populaciji koja i dalje misli da neće oboljeti kao i svi drugi.

Analizirajući epidemiološko stanje, kazao je kako je u Čitluku testiranjem obuhvaćeno više klastera, više firmi i da je u toj općini za sada najveći broj oboljelih, ali da se nada kako će situaciju biti stavljena pod kontrolu.

- U Čitluku je obavljeno više testiranja i cifra od 66 pozitivnih je najveća u ovom kantonu, ali mislim da ćemo to polako uspjeti da da posložimo i zaustavimo veći rast broja oboljelih - kazao je dr. Avdić.

Dodao je kako u Konjicu već nekoliko dana stoji cifra od 28 zaraženih, Jablanica ima blagi porast od jedan-dva slučaja, obično "porodičnih ili oni koji se nisu pridržavali propisanih mjera", te da je i u Čapljini cifra od 15 zaraženih većinom rezultat nepridržavanja mjera (porodične posjete i obilasci).

- Mostar je u ovom trenutku poprilično u jednom dobrom stanju. Imamo pojedinačne oboljele i jedino moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu i na tom polju će raditi epidemiolozi, jer u SKB Mostar dolaze ljudi iz tri kantona i pritisak je veoma veliki, kao i velika opasnost - naglasio je dr. Avdić.

Glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK Pero Pavlović kazao je kako su kantonalni i općinski sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali 47 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, što je do sada ukupno 2180 rješenja.

Kako je dodao, prema izvješću MUP-a HNK, u protekla 24 sata zabilježeno je i jedno kršenje rješenja o samoizoliranju i izoliranju, kao i pet kršenja zabrane kretanja (policijskog sata).

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Gorjele dvije kuće u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom