Stranačke aktivnosti     | 10.04.2020. 10:10 |

Saopćenje za javnost Narod i pravda

FENA Saopćenje

Iz Naroda i Pravde traže od Vijeća ministara BiH i svih nadležnih institucija da omoguće bosanskohercegovačkim državljanima povratak u njihovu domovinu, uz poštivanje svih mjera izolacije i drugih zdravstvenih preporuka. 

Bh. državljani koji se nalaze u Nizozemskoj, od kojih su neki bez krova nad glavom, zdravstvenog osiguranja, među kojima su i trudnice, u četvrtak nisu sletjeli na Međunarodni aerodrom Sarajevo jer Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu sa ministrom Fahrudinom Radončićem, nisu dali potrebne dozvole. 

„Smatramo da je ovakva praksa nedopustiva i čak protuzakonita. Pozivamo Vijeće ministara BiH da bh. građanima pomognu, a ne da im u ovim teškim vremenima svojim nerazumnim odlukama odmažu. Svi oni koji ulaze u BiH moraju poštovati sve mjere izolacije, ali država ne može blokirati ulazak svojih državljana. Izjava ministra Radončića da je razlog nedolaska bh. državljana iz Nizozemske činjenica da su aerodromi u BiH zatvoreni za putnički saobraćaj. Međutim, istim avionom koji su trebali sletjeti bh. državljani jučer su u svoju zemlju otputovali državljani Nizozemske, tako da je jasno da je aerodrom zatvoren samo za bh. državljane“, navode iz Naroda i Pravde, uz napomenu da sve države ovih dana organizuju avione kako bi omogućili svojim državljanima povratak, dok jedino BiH blokira dolazak vlastitih državljana koji su lično platili avionske karte. 

Iz Naroda i Pravde traže da se u rješavanje ovakvih situacija, ako Vijeće ministara nastavi sa ovakvom praksom, uključe i druge nadležne institucije, prvenstveno Predsjedništvo BiH i Parlament BiH. 

„Radončićeva izjava da je nekoliko aviona sletjelo jer su 'izašli u susret ministrici Turković' pokazuje da se ne radi o saradnji institucija već pojedinaca i da se odluke donose na osnovu ličnih veza, što je nedopustivo. Napominjemo da se radi o bh. državljanima koji se ni na koji način nisu ogriješili o zakone i preporuke svoje države, koji su se u inostranstvu zatekli prije početka pandemije i nisu bili u mogućnosti da se vrate ranije. Izjave kako bi njihovim povratkom bilo urušeno sve što smo postigli u borbi protiv koronavirusa su netačne i neodgovorne. Uostalom, više klastera u BiH je nastalo zbog neodgovornih poteza vlasti, od proslave u Konjicu, stanja u Mostaru, sastanaka u Kantonu Sarajevo i Vladi FBiH gdje su političari ugrozili novinare i to im tek naknado saopćili. Napominjemo da se ne radi o neodgovornim turistima, već o našim sugrađanima koji su se zatekli van BiH. Ako im država nije u stanju pomoći, onda se postavlja pitanje svrhe ove i ovakve vlasti“, kaže se u saopćenju Naroda i Pravde. 

Instrukciju ambasadama BiH u svijetu da prestanu sa pružanjem pomoći bh. državljanima da se vrate u svoju zemlju iz Naroda i Pravde nazivaju nemoralnom i nezakonitom. 

„Osnovna funkcija ambasada i ambasadora jeste da budu na usluzi bh. državljanima koji su se zatekli u inostranstvu. Dok drugi ambasadori svoje građane ispraćaju do aerodroma da bi se uvjerili da su sigurno krenuli svojim kućama, bh. vlasti traže da naši ambasadori prestanu pomagati bh. državljanima i da ih čak blokiraju u njihovom nastojanju da se vrate. Pozivamo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova i Vijeće ministara da prestanu sa ovakvom sramnom praksom i da konačno počnu da ispunjavaju ulogu svake vlasti, a to je da pomažu svim svojim državljanima“, kaže se na kraju saopćenja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana