Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 12:50 |

Čović sa Sattlerom o aktuelnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom.

Dužnosnici su razgovarali o stanju koronavirusa u Bosni i Hercegovini i u svijetu, osvrćući se na restriktivne i poticajne mjere i njihov učinak.

Također, govorili su o utjecaju pandemije na zdravstvo i ekonomiju Bosne i Hercegovine, ističući nužnom hitnu zaštitu zdravlja žitelja, zaštitu zdravstvenih radnika, te zaštitu radnika i poduzeća.

Uz brojne uvedene mjere i inicijative, istaknuli su zaštitu domaćih poduzeća, te adaptaciju obrazovanja i sigurnosti trenutnim uvjetima pandemije.

Osvrćući se na značajan doprinos međunarodne solidarnosti brojnim zemljama u borbi protiv koronavirusa, sugovornici su suglasno istaknuli značajan doprinos Europske unije, koja je, izdvajajući značajna sredstva za Bosnu i Hercegovinu, omogućila nabavku važne medicinske opreme, kao i financijsku pomoć.

Europska unija je Bosni i Hercegovini dostavila 7.500 testova na koronavirus, 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje, te će tokom aprila isporučiti i respiratore.

Kroz sedam milijuna eura hitne pomoći za zdravstveni sektor i dodatnih 73,5 milijuna eura za potporu socio-ekonomskog oporavka, istaknuli su, Europska unija značajno pomaže brzi oporavak od pandemije i njezinih posljedica. Europska unija uputila je 15 milijardi eura pomoći državama partnerima te je, pružajući pomoć zemljama zapadnog Balkana, napravila značajan doprinos u zdravstvenoj i ekonomskoj stabilizaciji regije.

Također, dužnosnici su razgovarali o aranžmanu s MMF-om, vrijednim 330 milijuna dolara.

Apsolutno je neizostavno da raspodjela sredstava bude transparentna, adekvatna i dostatna, raspodijeljena na način da poštuje i uvažava sve razine vlasti u zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sustava, a posebno ne izostavljajući županijsku razinu, naglasio je Čović.

Dužnosnici su istaknuli potpunu opredijeljenost za snažnu suradnju na europskom putu Bosne i Hercegovine, te snažnu suradnju na brojnim pitanjima s europskim partnerima.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović, u ime žitelja Bosne i Hercegovine i u vlastito ime, izrazio je zahvalnost ambasadoru Sattleru na donacijama Europske unije i značajnoj suradnji u nadvladavanju i stabilizaciji pogođenih područja nakon pandemije, saopćeno je iz Čovićevog ureda, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'