Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 14:30 |

Jusić: Moramo uložiti više napora u obrazovanje i zapošljavanje Roma

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Svjetski dan Roma, koji se obilježava 8. aprila, prilika je da se ukaže na probleme s kojima se suočava ova populacija. Ove godine Romi se, kao i ostali, susreću i sa dodatnim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Dugogodišnji aktivista u Udruženju Roma „Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić, u razgovoru za Fenu kaže da prema informacijama koje on ima kao aktivista u romskoj zajedici, i u kontaktu s kolegama iz drugih općina i gradova, na sreću, nema još pojave koronavirusa u romskim zajednicama.

- Nadam se da će tako i ostati. Moramo nastaviti sa svim mjerama kako ne bi došlo do toga - ističe Jusić.  

Poručio je Romima, ali i svim drugim građanima BiH, da slušaju naredbe kriznih štabova i da ih se pridržavaju, „jer tako će sačuvati prvenstveno svoje živote, svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih najmilijih“.

- Moramo se pridržavati naredbi. Nadamo se da će ovo brzo proći i da ćemo nastaviti da živimo normalno kao što smo živjeli i prije - navodi Jusić.        

Govoreći o Svjetskom danu Roma, podsjetio da je prije 49 godina, 8. aprila 1971. godine, održan prvi kongres Roma u Londonu s ciljem da okupi prvenstveno romske intelektualce, da započnu aktivnosti na poboljšanju života, standarda i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava za Rome.

- Ako gledamo ovih 49 godina, to je dosta dug period. Ali s druge strane, da bi se jedan narod integrisao u društvenu zajednicu, koji je stoljećima bio zapostavljen, treba mnogo više vremena da dostignemo to da budemo ravnopravni članovi društva – ističe Jusić.

Kaže da kao aktivista koji već 20-tak godina radi na određenim aktivnostima kako bi se poboljšao život Roma, može biti zadovoljan učinjenim.

Ali, ističe Jusić, ne smijemo stati, moramo ići dalje. Moramo uložiti više napora u obrazovanje i zapošljavanje Roma, jer to je ključ uspjeha svakog naroda.

- Svaki narod se mjeri po onome koliko ima intelektualaca, koliko ima obrazovanih ljudi. Na žalost, to je veoma mali procenat kod samih Roma. Svoje napore ću u narednom periodu uložiti isključivo u obrazovanje i zapošljavanje Roma. To će mi biti prioritet - naglašava Jusić.

Pored obrazovanja i zapošljavanja, navodi da je veliki problem također i stambeno pitanje Roma.

- Imamo veliki broj Roma koji se nalaze u teškoj situaciji, nemaju adekvatno stanovanje - napominje Jusić.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, kaže da se u posljednje vrijeme stanje poboljšava, pogotovo na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona.

- Ono što je vrlo važno, možda i ključ svega, jeste političko učešće Roma u BiH. Romi moraju biti na mjestima gdje se odlučuje. Nećemo i ne možemo dozvoliti da drugi odlučuju o nama i da drugi kreiraju politike za Rome bez Roma – istaknuo je Jusić.

Dodao je da Romi moraju biti na mjestima gdje se odlučuje, jer drugačija je mogućnost ukoliko je Rom u parlamentu, u općinskom, gradskom vijeću, bilo gdje, kada se kreiraju budžeti, da on daje prijedloge, mišljenja i bilo šta drugo kada su u pitanju Romi, „nego da čekamo od neke političke partije kada će se sjetiti Roma“.          

- Poruka je i Romima, angažujmo se politički, jer i na taj način ćemo poboljšati svoj položaj i stanje Roma u BiH - zaključio je Jusić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Gradonačelnica Sarajeva upriličila prijem za Svjetski dan Roma

Kordić uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

Vijeće za regionalnu saradnju i projekt Integracije Roma obilježili Međunarodni dan Roma

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!