Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 15:04 |

Obilježene obljetnice utemeljenja HVO-a i ustroja 1. pgp OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Zapovjedništvo 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH (1. pgp OSBiH) realiziralo je sve planske aktivnosti u vezi s obilježavanjem 15. obljetnice ustroja ove pukovnije i 28. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i proglašenja pandemije virusa korona od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i zapovijedi kriznih stožera o preventivnim mjerama u cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19, ovogodišnja obljetnica nije obilježena na običajan način, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položili su vijence i zapalili svijeće u vojarnama u Mostaru, Čapljini, Livnu, Kiseljaku i Orašju, a predstavnici braniteljskih udruga u općinama i gradovima gdje je djelovao HVO.

Danas u 17 sati, u mostarskoj katedrali bit će održana sv. misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, a RTV HB će prenositi uživo svetu misu.

U povodu 8. travnja, 28. obljetnice HVO-a i 15 godina ustroja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH, zapovjednik ove pukovnije brigadir Martin Pažin uputio je čestitku, u kojoj je, između ostalog, poručio kako "danas, s pravom i ponosom možemo istaknuti da su pripadnici HVO-a dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma".

- Kap krvi prolivena za domovinu nas obavezuje da odamo počast svim poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a i svim stradalnicima Domovinskog rata. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici HVO-a veliko hvala za sve što su učinili, a poginulim vječna hvala i pokoj vječni - poručio je brigadir Pažin.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

U Širokom Brijegu obilježena 32. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'