Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 15:48 |

Selimović: Precizirane upute za sve koje krše mjere izolacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) su u protekla 24 sata izvršili nekoliko stotina kontrola po osnovu više propisanih naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

Po osnovu kršenja policijskog sata izdato je 20 prekršajnih naredbi, te isto toliko prekršajnih naredbi izdato je osobama koje nisu nosile obaveznu zaštitu opremu.

U periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa policija KS je izvršila preko 20.000 kontrola po osnovu svih donesenih naredbi.

- To je ogroman posao koji je stavljen kao dopunski zadatak policiji, ali nema sumnje da će sve postavljene zadatke MUP KS i Uprava policije na najefikasniji način provesti u djelo - istakao je policijski komesar MUPKS-a Nusret Selimović.

On je posebno istakao da je konačno zaokružena pravna procedura za prekršitelje samoizolacije koji predstavljaju ogroman rizik za sve građane KS. Jedna takva osoba je uz pratnju policije i u vozilu Hitne pomoći prevezeno i prinudno izolovano u namjenskim prostorijama Studentskog doma na Bjelavama.

U karantinu na Bjelavama trenutno se nalazi 86 građana koji su se vratili iz Švedske, Francuske i Italije.

Prema dostavljenim preciznim uputama, prema svim licima koja krše izolaciju mi ćemo provoditi mjere smještaja u prinudnu izolaciju. Ove objekte osiguravaju policijski službenici i zaštitarska agencija koja se brine za red i mir unutar samih prostorija - rekao je Selimović.

Kontinuirano se poduzimaju aktivnosti na samozaštiti policijskih službenika zbog opasnosti koju bi izazvala pojava zaraze među pripadnicima MUP-a KS. Nabavljeno je dovoljno zaštitne opreme, svaki policijski službenik je, pored maske i rukavica, zadužio i vizir koji predstavlja dodatnu zaštitu policajaca. Redovno se vrši dezinfekcija svih prostorija i vozila koja koriste i policijski i državni službenici u MUP-u KS.

Svega je šest policijskih službenika, na osnovu usmene preporuke nadležnih epidemioloških službi trenutno u samoizolaciji u svojim kućama.

Kako je istakao komesar, u proteklih 20 dana stopa kriminaliteta je u značajnom padu. Takođe je u padu i broj saobraćajnih nezgoda. U povećanju su prekršaji, što je i logično, koji su posljedica neprovođenja naloženih mjera vezanih za suzbijanje zaraze koronavirusom.

Zabilježena su i dva pokušaja ubistva, na područjima općina Novi Grad i Novo Sarajevo. Oba događaja su, sa policijskog aspekta, rasvijetljena i zadokumentovana. Osobe su lišene slobode i dalja procedura se nastavlja u Tužilaštvu KS-a, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Papa Franjo kaznio kardinala Raymonda Burkea, konzervativnog visokog američkog svećenika

Više EU zemalja traži mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost s napadom na Kosovu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom