Bosna i Hercegovina

Na današnji dan raketiran Široki Brijeg

Tekst: Ivan Crnjac, Foto FENA/Grad ŠB

ŠIROKI BRIJEG, 7. travnja (FENA) - Na današnji dan prije 28 godina zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) uzletjevši iz Podgorice raketirali su Široki Brijeg pri čemu je stradalo šestero Širokobriježana.

 Osim stradalih, pričinjena je i velika materijalna šteta, a pretpostavlja se da je palo ukupno osam raketa, u samo središte grada.

 Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Josip Hrkać, a stradali su i Mladen Hrkać (20), Rajko Hrkać (24), Jozo Hrkać (24), Božo Soldo (39) i Veselko Topić (52).

 Za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Grad je gađan raketama zrak zemlja i kazetnim bombama, a svi gađani ciljevi su bili civilni.

 U jeku pandemije koronavirusa, ova godišnjica raketiranja Širokog Brijega najskromnije je do sada obilježena. Gradonačelnik tog grada Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić u utorak su na središnjem širokobriješkom trgu zapalili šest svijeća u spomen na poginule sugrađane.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.