Svijet     | 06.04.2020. 13:40 |

HRW zahtijeva da SAD iz sankcija Iranu izuzme medicinske i humanitarne resurse

FENA Internet

TEHERAN, 6. aprila (FENA) - Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je zatražio od Sjedinjenih Država da odmah poduzmu mjere kako bi ublažile sankcije i prošire licenciranje predmeta koji su izuzeti iz sankcija kako bi se osigurao pristup Irana osnovnim humanitarnim resursima za vrijeme pandemije koronavirusa.

Široke ekonomske sankcije koje su SAD uvele negativno utiču na sposobnost iranske vlade da adekvatno odgovori na sve veće posljedice pandemije koronavirusa (Covid-19), navodi se na službenoj web stranici HRW-a.

- Pogrešno je i bezobzirno da Trumpova administracija Iranacim uskraćuje pristup medicinskim resursima koji su im hitno potrebni - rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, prenosi IRNA.

Prema međunarodnom zakonu, zemlja ili koalicija zemalja koje provode ekonomske sankcije trebale bi razmotriti uticaj na ljudska prava pogođenog stanovništva, posebno u pogledu njihovog pristupa namirnicama od suštinskog značaja za život, uključujući lijekove i hranu.

Šef iranskog Ureda za odnose s javnošću ministasrtva zdravstva Kianoush Jahanpour izjavio je u nedjelju da je 58.226 osoba oboljelo od koronavirusa u Iranu, od kojih je 3.603-oje umrlo, a 22.011 se oporavilo od potencijalno smrtonosnog virusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo