Ekonomija     | 04.04.2020. 17:37 |

SSOOiO FBiH-Kantonalni odbor KS - Zaštitimo državu kupujući domaće proizvode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA)  - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pozvao je svoje članove i građane Bosne i Hercegovine da, kupujući domaće proizvode, sudjeluju u borbi protiv ekonomske krize, te da vlastitom proizvodnjom namirnica kroz obradu malih parcela dodatno doprinesu sebi i svojim porodicama.

- Ne zaboravimo da su vrline svakog čovjeka upornost i odgovornost, zato budimo uporni i odgovorni i ne dozvolimo da padnemo na ovom ispitu, te zajedno i solidarno spasimo privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine - poručuju iz SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor KS, i naglasili da domaća proizvodnja nema alternativu.

U saopćenju tog sindikata se navodi da pandemija koronavirusa (COVID-19), koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, "zasigurno proizvela i proizvest će brojne krize koje mi građani moramo prebroditi“.

- Svakako, jedna od smjernica za prevazilaženje ekonomske krize je domaća proizvodnja kao i kupovina domaćih proizvoda, koja ima ključnu ulogu. Na taj način direktno pomažemo domaću privredu i sve radnike i njihova radna mjesta i stvaramo sve potrebne preduslove za podizanje kvaliteta domaćeg proizvoda, što za posljedicu ima očuvanje radnih mjesta i nova zapošljavanja i što nam je svima u interesu – ističe se u saopćenju.

Napominje se kako ne treba zaboraviti i posebnu pažnju posvetiti svim kompanijama u BiH koje imaju organizovan sindikat i koje su kroz minimalnu platu od 1.000 KM prepoznali značaj radnika, „pa se takvim kompanijama trebamo 'odužiti'“.

- Ništa manje značaja ne treba dati malim obrtima, malim i srednjim preduzećima te cijelom realnom sektoru koji unatoč teškim uslovima poslovanja čine nadljudske napore da opstanu na tržištu i učini nam dostupnim proizvode bez kojih mi ne bi mogli živjeti – smatraju iz SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo