Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 16:05 |

Vlada USK izdvaja 715.000 KM za potrebe domova zdravlja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 3. aprila (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je sjednici donijela odluku kojom će Kantonalno ministarstvo  zdravstva, rada i socijalne politike rasporediti 715.000 KM za potrebe domova zdravlja.

"Ta sredstva će biti usmjerena za nabavljanje neophodne medicinske i zaštitne opreme, te lijekova. Raspoređena su po jasnim kriterijima, odnosno po broju stanovnika i pozitivnih građana na koronavirus, ali i na osnovu prisutnosti migrantske populacije. Tako će Dom zdravlja u Bihaću dobiti 135.000 KM, Cazin 120.000, Bosanska Krupa, Bužim i Velika Kladuša po 90.000, Ključ i Sanski Most po 75.000, te Bosanski Petrovac 40.000 KM", rekla je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Za nabavku neophodne medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću bit će izdvojeno dodatnih 700.000 KM.

Na današnjoj sjednici odlučeno je i kako će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK rasporediti gradovima i općinama iznos od 800.000 KM za proljetnu sjetvu, odnosno kao pomoć za nabavku repromaterijala (sjemena i đubriva), te njihove distribucije registriranim poljoprivrednicima i svim ostalim fizičkim i pravnim licima koji su za to zainteresirani.

"Cilj je povećanje ukupnog broja zasijanih poljoprivrednih površina u ratarsko - povrtlarskoj proizvodnji, kada je u pitanju tekuća godina, a naročito zbog novonastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19.  Doznačavanjem sredstava gradovima i općinama  olakšavamo postupak, kako bi  svi zainteresirani građani lakše i brže ostvarili pravo na pomoć", rekao je resorni kantonalni ministar Sulejman Kulenović.

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Unsko-sanskog kantona prihvatila je i Odluku o subvenciji Javnom preduzeću "JKP Komb Bužim"  u iznosu od 100.000 KM, zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'