Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 14:26 |

MVP - Uspješna repatrijacija 69 bosanskohercegovačkih studenata iz Njemačke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da su jutros rano u Bosnu i Hercegovinu stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj.

Na put su krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz do BiH im je organizovan od strane Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i kompanijom Kantić iz Tešnja. 

-Generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić je nakon prvobitnog saznanja o ovom problemu uputio dopis svim nadležnim institucijama BiH i Tuzlanskog kantona, u kojem većina studenata ima prebivalište i iz kojeg su preko studentskog servisa upućeni na privremeni rad u Njemačku. Svi su bili raspoređeni na poslove u različitim gradovima do 31. marta 2020. godine, nakon čega su prestali ostvarivati novčana primanja, saopćeno je iz MVP-a.

Generalni konzulat BiH u Štutgartu je pravovremeno obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH o ovom problemu, nakon čega je Tim za krizne situacije MVP BiH poduzeo sve neophodne korake ka osiguravanju svih neophodnih dozvola i saglasnosti za tranzit iz Njemačke kroz sve zemlje na putu do krajnjeg odredišta u Bosni i Hercegovini. Osigurana su dva velika autobusa sa ukupnim kapacitetom od 166 sjedišta, kako bi se studenti mogli prevesti u epidemiološki sigurnim uslovima.

Studenti su juče počeli pristizati u zbirni centar u Štutgartu iz deset različitih gradova u etapama, kako se na autobuskoj stanici ne bi stvarala gužva. Svima su odmah dodijeljene maske, te su im dezinficirane ruke i obuća. Studenti su dali izjave o trenutnom zdravstvenom stanju, te su propisno raspoređeni na sjedišta u autobusu. Osigurana im je i policijska pratnja.

-Uspješno su, bez zastoja i prepreka stigli do naše zemlje. Od ukupnog broja studenata šest se odvojilo na granici BiH i organizovano transportovano u Republiku Srpsku, dok su ostali stigli na krajnje odredište, ispred Hotela Tuzla, u kojem će biti smješteni u narednom periodu, pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama i pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo TK. Cjelokupnu akciju je koordinisao Tim za krizne situacije MVP BiH, koji se ovom prilikom naročito zahvaljuje kompaniji Kantić koja je uložila neophodne materijalne i druge resurse, te rizikovala živote i zdravlje svojih uposlenika, navodi se u saopćenju iz MVP-a BiH. 

(FENA) D. J.

MVP

Vezane vijesti

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u bit će dokaz duboke transformacije Hrvatske

Brkić: BiH i Hrvatska do kraja ove godine očekuju značajne odluke Vijeća EU

Hrvatska: MVEP osudio optužnicu protiv Hrvata podignutu u tzv. NR Donjeck

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!