Svijet     | 03.04.2020. 09:59 |

Reuters: Sve o koronavirusu u ovom momentu u svijetu

FENA Internet

LONDON, 3. aprila (FENA) - Novinska agencija Reuters napravila je kratki pregled informacija o trenutnom stanju s pandemijom koronavirus u svijetu.

Broj ukupno zaraženih prešao je jedan milion u četvrtak navečer. Od toga je preko 53.200 smrtnih slučajeva do petka ujutro.

Trebalo je 76 dana od 10. januara da dođe do prvih 500.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Ta se brojka udvostručila u narednih 8 dana.

Ukupan broj zaraženih u Sjedinjenim Državam iznosi preko 245 hiljada. U Evropi se nalazi preko polovine ukupno zaraženih, regija istočna Azija ima skoro 100.000 potvrđenih slučajeva, a Bliski istok preko 80.000.

Sama Francuska prijavila je više od 1.300 smrtnih slučajeva u četvrtak, kada je počela uključivati i prethodno neprijavljene smrtne slučajeve iz staračkih domova, čime je ukupni broj umrlih u Francuskoj skoro 5.400.

Španija je prijavila da je broj smrtnih slučajeva u četvrtak premašio 10.000, dok je Italija dosegla 13.000. Uprkos tome, broj umrlih u obje zemlje je opao dan ranije i dolazi do ranih znakova stabilizacije situacije.

Iran, koji je ima najveći broj zaraženih izvan Evrope, Kine i Sjedinjenih Država, također je zabilježio opadajući broj novih slučajeva u posljednja četiri dana.

Oko 20 posto svih slučajeva širom svijeta se oporavilo.

Emisija ugljen dioksida mogla bi doživjeti najveći pad od Drugog svjetskog rata ove godine, jer epidemija koronavirusa dovodi do velikog zastoja ekonomije, izjavio je Rob Jackson, predsjedavajući Global Carbon Projecta, mreže naučnika koji pružaju referentne podatke o emisijama.

Stručnjaci upozoravaju da bi bez strukturnih promjena smanjivanje emisija uzrokovanih koronavirusom moglo biti kratkotrajno i imati neznatan uticaj na koncentracije ugljen dioksida koje su se akumulirale u atmosferi tokom nekoliko decenija.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indoneziji porastao je u četvrtak na 170, nakon što je četvrta po broju stanovnika zemlja na svijetu prešla Južnu Koreju kao zemlju s najvećim brojem zabilježenih smrtnih slučajeva u Aziji nakon Kine.

Neki medicinski stručnjaci i zvaničnici izrazili su zabrinutost da je vlada predsjednika Joka Widodoa reagovala previše sporo da bi zaustavila širenje koronavirusa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo