Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 18:11 |

Herceg i Sattler razgovarali o zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. travnja (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg održao je u četvrtak telefonski sastanak s voditeljem izaslanstva Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, veleposlanikom Johannom Sattlerom.

 Razgovarano je o financijskom paketu Europske unije za nabavu najpotrebnije medicinske opreme u BiH za borbu protiv koronavirusa, te potpori društvenom i ekonomskom oporavku BiH putem IPA programa u ukupnom iznosu 80,5 milijuna eura.

 Herceg je zahvalio za dosadašnju pomoć zemalja članica EU i daljnju spremnost da se pomogne zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, poglavito na pomoći zdravstvenim ustanovama, ali i oporavku gospodarstva.

 Naglasio je i to kako očekuje raspodjelu potpore sukladno epidemiološkom stanju na terenu, pri čemu je HNŽ-e do sada najpogođenija Županija u F BiH sa 70 osoba kojima je potvrđena koronavirusna infekcija, te dvije umrle osobe. Također, podsjetio je da u 3 bolnice i 12 domova zdravlja HNŽ-a radi četvrtina svih uposlenih zdravstvenih djelatnika u F BiH, a u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gravitiraju bolesnici i iz Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije.  

 Tijekom razgovora, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i komuniciranjem u zajedničkim nastojanjima ovladavanja pandemijom.

 Inače, Vlada HNŽ-a i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), koji s EU realizira financijski paket za žurnu pomoć BiH, potpisali su Sporazum o sufinanciranju u svezi s projektom "Odgovor na covi-19". Temeljem Sporazuma, UNDP će, prema specificiranoj Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, vršiti nabavu nužnih medicinskih sredstava, poglavito respiratora, testova, te zaštitne opreme. UNDP će nabavu sufinancirati u iznosu do 50 posto ukupne vrijednosti, priopćila je Vlada HNŽ-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Brčko: Sattler pozvao vlasti da usvoje neophodne zakone

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Herceg s rukovodstvom mostarske HVIDRE

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'