Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 13:31 |

Podžić: Oružane snage BiH uspješno realiziraju sve zadatke

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) – Oružane snage Bosne i Hercegovine uspješno realiziraju sve aktivnosti i provode naredbe Predsjedništva BiH, a posebno je istaknuta njihova podrška civilnom stanovništvu koje se suočava sa pandemijom koronavirusa.

- Najvažnije je da nemamo oboljelih vojnika od koronavirusa. Trenutno je u izolaciji 159 osoba, ali na žalost, u porodicama naših pripadnika ima 14 slučajeva pozitivnih na koronavirus – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić u razgovoru za Fenu.

Dodao je da su OSBiH izvšile i naredbu Predsjedništva BiH, te postavili šatore na 10 lokacija na graničnim prijelazima, a vojnici su raspoređeni na pružanju sigurnosti.

Putem Koordinacionog tijela Vijeća ministara BiH, OSBiH su dobile zahtjev da se šatori premjeste na drugim lokacijama, shodno potrebama, i to će biti realizirano.

- Kroz misiju smo na usluzi i pomoći civilnom stanovništvu, a do sada smo podijelili oko 880 kreveta, šatora, kontejnera i drugo – rekao je Podžić.

Ali, dodao je, "istovremeno vodimo računa da ostanemo pripravni i sposobni za izvršenje misije u težim situacijama".

- Imamo razvijene planove za 12 složenijih situacija i na tome radimo. Sada nam je najvažnije da zadržimo operativnost Oružanih snaga BiH. Život u kasarnama je vrlo rizičan i opasan u situacijama kakva je pandemija koronavirusa. Poduzeli smo sve mjere opreza, dezinfekcije, medicinske opreme – istakao je on.

Kaže da Oružane snage BiH, pored toga, provode i ranije planirane aktivnosti, koliko god mogu, kao što je obuka jedinice za misiju u Afganistanu, uništavanje viška municije, a u toku je i preuzimanje motornih vozila koje je ranije osigurano.

Naglasio je i to da održavaju svakodnevne kontakte sa vojnicima koji su u vojnim misijama u svijetu i da su svi živi i zdravi, a također su dobro i kadeti koji su još uvijek na školovanju u Njemačkoj i Turskoj.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Eichhorst: Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom evropskom putu

Obilježavanje 29. obljetnice 4. gardijske brigade HVO-a 'Sinovi Posavine'

Posjeta direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo