Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 13:27 |

Epidemiološka situacija u BPK-u Goražde stabilna

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. aprila (FENA) - Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zasada je stabilna i nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo naglašava da je značajno smanjen i broj osoba u samoizolaciji.

- Pod zdravstvenim nadzorom u BPK  trenutno je 55 osoba, veliki broj je izašao iz zdravstvenog nadzora i za proteklih 14 dana nisu razvili simptome bolesti. Šest oboljelih i dalje su u kućnoj izolaciji i dobrog su zdravstvenog stanja i niko od njih nije razvio težu kliničku sliku. Očekuju se rezultati za nove 23 osobe koje su testirane, a danas je planiran manji broj testiranja, uglavnom pacijenata Kantonalne bolnice koji se trebaju hospitalizirati ili onkoloških pacijenata koji moraju ići na terapiju u Sarajevo - pojasnila je dr. Bičo.

Istakla je da je u skladu s naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite jučer izvršena dezinfekcija Industrijske zone Pobjeda.

- Imamo i preporuke koje ćemo proslijediti poslodavcima gdje sve jasno piše koje su mjere predostrožnosti kojih radnici treba da se pridržavaju u toku obavljanja poslova. Građani BPK se generalno pridržavaju mjera, čak ima i porodica koje nisu dobile rješenja, ali su se pridržavale 14-dnevne kućne izolacije - navela je ona.

Bičo naglašava da je teško prognozirati epidemiološku situaciju na području tog kantona u narednom periodu.

- Iako  smo mi u BPK Goražde lokalizovali klaster Ginex, mjere opreza i dalje su nužne da se ne bi pojavio novi, s obzirom da je koronavirus zabilježen u svim kantonima i većini gradova. Tu je i transport koji dolazi iz drugih dijelova BiH i inostranstva i moramo biti jako oprezni da se ne bi pojavilo novo žarište u BPK Goražde - istakla je.

Ocijenila je da je nezahvalno u trenutnoj situaciji procijeniti i kada se očekuje vrhunac pandemije u BiH, s obzirom da je broj oboljelih u porastu. 

- Na sreću kod nas nije takva situacija, ali ne znam koliko ćemo mi moći opstati izolovani i kada ovih šest osoba izliječimo. Prognoziraju se još dvije sedmice, međutim teško je to predvidjeti u ovoj situaciji i ne mogu biti optimista u ovom trenutku. Pretpostavlja se da je virus sezonski. To je kapljična infekcija i virus se tako i prenosi, a za takve infekcije bilo je uobičajeno da su u zimskom periodu. Pretpostavlja se da se te kapljice zbog sunčevog zraka razlažu i time je manji period preživljavanja kada je toplije vrijeme. Ipak, treba imati na umu da on može opstati i na temperaturi iznad 20 stepeni - upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom