Bosna i Hercegovina     | 01.04.2020. 14:07 |

Dr. Avdić: Mostar i Konjic pod kontrolom, alarmantna situacija u Čitluku (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 1. travnja (FENA) - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i član Kriznog stožera HNŽ-a prim. dr. Nermin Avdić izjavio je kako su žarišta covida-19 u Mostaru i Konjicu proteklih dana donekle stavljena pod kontrolu, ali zabrinjava situacija u Čitluku gdje su proteklog vikenda potvrđeni prvi slučajevi infekcije.

- Dogodio nam se skok broja oboljelih u Čitluku i posljednja smo dva dana fokusirani na to žarište. U Čitluku je situacija alarmantna jer u samostanu imamo 23 časne sestre od kojih većina pokazuje simptome, a neke su i hospitalizirane - kazao je dr. Avdić.

Samostan je u karanteni, kao i "Majčino selo" u koji su dolazile sestre iz samostana, a dr. Avdić upozorava kako je prije nego je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Čitluku ostvaren veliki broj kontakata. Stoga je još jednom pozvao sve one koji sumnjaju da su bili u doticaju s osoba iz tih dviju ustanova da se hitno stave u samoizolaciju.

Inače, u protekla 24 sata na području HNŽ-a potvrđeno je devet novih slučajeva covida-19, pet u Čitluku (u svih pet slučajeva radi se o časnim sestrama iz samostana), dva u Mostaru i po jedan u Konjicu i Jablanici.

Dr. Avdić je istaknuo kako pojava koronavirusa u Jablanici ne zabrinjava, jer je zaražena osoba bila u samoizolaciji.

Na području HNŽ-a do sada je zabilježeno ukupno 63 slučaja covida-19 od kojih su dva završila smrtnim ishodom, a četiri pacijenta trenutno su na respiratoru u "covid bolnici" u Mostaru.

Upitan o mogućnost postupnog popuštanja restrikcija u HNŽ-u, dr. Avdić je odgovorio kako je prerano razmišljati o tome.

- Građani se u velikoj mjeri pridržavaju propisanih mjera i upravo zato uspijevamo zadržati ovaj relativno mali broj zaraženih. Teško je prognozirati koliko će ovo još trajati. Po mojoj nekoj slobodnoj procjeni, kada dođu ljepši dani i temperature preko 30 stupnjeva očekujem stagnaciju broja oboljelih, ali ovaj mjesec definitivno ćemo morati striktno se pridržavati mjera, pa čak ih i pojačati kako bismo zadržali mali broj oboljelih - poručio je dr. Avdić.

Načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a Branko Drinovac potvrdio je da se građani u HNŽ-u u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera te je iznio podatak da je u protekla 24 sata policija zabilježila samo dva slučaja nepridržavanja odredbi samoizolacije.

On je demantirao napise nekih medija o nedovoljnoj zaštićenosti policijskih djelatnika u HNŽ-u, istaknuvši kako su svi policajci na dužnosti opremljeni zaštitnim rukavicama i maskama te da se službena policijska vozila i prostorije redovito dezinficiraju.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4234

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1KW7ikZR6m59H5mQ-sYHbDMbhQupqteIh?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvaranje manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“

Općina Čitluk novčano pomaže studente

U Čitluku obilježena 73. obljetnica pogibije jedanaest učenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo