Svijet     | 01.04.2020. 12:11 |

Španija povećava broj jedinica za intenzivnu njegu

FENA Internet

MADRID, 1. aprila (FENA) - Španija naporno radi na povećanju broja jedinica za intenzivnu njegu u bolnicama jer se postojeće brzo popunjavaju u najteže pogođenim regionima u zemlji.

Prije krize sa koronavirusom Španija je imala 5.799 kreveta na jedinicama intenzivne njege. Od utorka,  ima 5.607 pacijenata u tim jedinicama.

Ali, u najvećim žarišnim tačkama u Madridu i sjeveroistočnoj Kataloniji gotovo su utrostručeni kapaciteti posljednjih nekoliko sedmica dodavanjem kreveta za intenzivnu njegu u bolničke ustanove i uspostavljanjem većeg broja terenskih bolnica.

U glavnom gradu Španije prve jedinice za intenzivne njege završene su u srijedu u ogromnim terenskim bolnicama u kojima se planira primiti 5.500 pacijenata po okončanju radova, prenosi AP.

Iako je do utorka Španija imala preko 19.000 oporavljenih pacijenata, ključni problem predstavlja to što pacijenti sa Covidom-19 kojima je potrebna intenzivna njega ostaju na jedinicama intenzivne njege tri do četiri sedmice.

Tako vlasti upozoravaju da će čak i kad Španija uspije zaustaviti širenje zaraze,  dolaziti do povećanog pritiska na bolnice nekoliko dana ili sedmica.

U međuvremenu, španske vlasti nabavile su 1.500 respiratora i traže od lokalnih proizvođača da povećaju proizvodnju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'