Svijet     | 31.03.2020. 16:43 |

EU pokreće novu mornaričku misiju za provedbu embarga na oružje za Libiju

FENA Internet

BRUXELLES, 31. marta (FENA) -  Evropska Unija objavila je u utorak pokretanje nove mornaričke misije na Mediteranskom moru koja ima za cilj provoditi UN-ov embargo na oružje za Libiju, nakon što je Italija blokirala prethodnu operaciju, tvrdeći da ratni brodovi privlače migrante na evropske obale.

Nova operacija, nazvana Irini, grčka riječ za "mir", započet će s radom od srijede. Evropsko vijeće saopćilo je da će ona imati "temeljni zadatak da provodi UN-ov embargo na oružje korištenjem zračnih, satelitskih i mornaričkih resursa".

- Misija će, posebno, biti u stanju da provodi inspekcije brodova na otvorenom moru kod libijske obale za koje se sumnja da prevoze oružje ili srodan materijal u i iz Libije - navodi vijeće u saopćenju.

Također će prikupljati informacije o nelegalnom gorivu i nafti koji se krijumčare iz Libije, i pomoći će u jačanju libijske obalne straže, uključujući obuku njenog osoblja.

Prethodna mornarička misija EU, operacija Sophia, uspostavljena je u 2015. godini nakon što su deseci hiljada migranata pokušavali da se otisnu na potencijalno pogibeljno putovanje preko Mediterana u potrazi za boljim životom u Evropi.

Italijanska prethodna vlada blokirala je korištenje svojih brodova u operaciji Sophia, za povremene operacije spašavanja migranata. Avioni i dronovi tada su se još koristili. Aktuelna vlada također je zabrinuta nastavkom takvih operacija, a i Austrija se prvobitno usprotivila novoj misiji.

Humanitarne grupe šokirane su očito apsurdnom mogućnošću mornaričke misije bez bilo kakvih brodova, i optužuju EU za okretanje leđa ljudima koji traže utočište. Iako to nije misija vezana s migrantskim problemom, operacija Irini imat će obavezu da spašava ljude koji se nađu u opasnosti na moru, na osnovu međunarodnog prava.

- Diplomatija ne može uspjeti ako je ne podrži akcija. Embargo UN-a na oružje Libiji treba efektivno primijeniti - izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima dok je objavljivao operaciju.

Kazao je da EU smatra Irini "bitnim djelom rješenja koje bi doprinijelo trajnom prekidu vatre", prenosi AP.

Borrell je kazao da će, iako će operacija uglavnom biti usmjerena na mornarički nadzor, njeni dronovi, avioni i sateliti biti u stanju da nadziru zračni prostor i neke aktivnosti na terenu, u okolini i iznad sukobima razdirane zemlje.

Borbe u Libiji bjesne skoro godinu dana između snaga vojnog zapovjednika Khalife Haftara, koje su u savezništvu s rivalskom vladom sa sjedištem u istočnoj Libiji, i s nizom milicija sa zapada zemlje labavo povezanih s međunarodno priznatom vladom u prijestonici Tripoliju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana