Bosna i Hercegovina     | 31.03.2020. 15:36 |

Sveučilište u Mostaru podiglo kaznenu prijavu zbog hakerskih napada

FENA Saopćenje

MOSTAR, 31. ožujka (FENA) - Sveučilište u Mostaru (SUM) podnijelo je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Hercegovaćko-neretvanske županije protiv nepoznatog počinitelja ili više njih zbog kontinuiranih kibernetičkih napada na sustave za nastavu na daljinu.

 Sveučilište u Mostaru organiziralo je rad za učenje na daljinu, putem TV-a i drugih digitalnih sustava, preko on-line platforme za osnovno školsko i srednjoškolsko obrazovanje te je i razvilo sveučilišnu platformu za studente i profesore, a što je od posebnog javnog interesa imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus - covid-19.

 Iz SUM-a navode da su nepoznati počinitelj/i u više navrata izvršili svjesno računalni, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom suradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sustava.

 "Budući da su navedeni napadi izvršeni na računalni sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebice imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus, radi čega je primarno i uveden sustav održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužiteljstva podnijelo kaznenu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji ovakvih postupaka u trenutcima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebice učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje", priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Sarajevsko poduzeće tužilo KSB, traže više od 300 milijuna KM naknade štete (VIDEO)

Princ Harry povukao tužbu za klevetu protiv novina Mail on Sunday

Fudbalska zvijezda Benzema podnio tužbu za klevetu protiv francuskog ministra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo