Svijet     | 31.03.2020. 10:11 |

Sumption: Britanska policija 'pretjeruje' u provođenju mjera protiv koronavirusa

FENA Internet

LONDON, 31. marta (FENA) - Moguće je da neki britanski policajci "pretjeruju", kazao je u utorak bivši sudija na britanskom Vrhovnom sudu Jonathan Sumption. Upozorio je da se Britanija može pretvoriti u policijsku državu ako te snage sigurnosti budu zloupotrebljavali svoje ovlasti tokom mjera izolacije izazvanih pandemijom koronavirusa.

Novi propisi koji su uvedeni u četvrtak daju policiji ovlasti da osobe koje se skupljaju u grupama (više od dvije osobe) kazne sa 30 funti. Ove kazne se primijenuju i za osobe koje napuste svoje domove bez valjanog razloga kao što je odlazak na posao, kupovinu namirnica ili rekreacije,  prenosi Reuters.

Međutim, neki policajci su optuženi da su da pretjeruju jer koriste dronove da špijuniraju ljude, zaustavljaju šetače pasa, a postoje izvještaji gdje su od nekih prodavnica tražili da ne prodaju uskršnja jaja jer to ne spada u esencijalne namirnice.

- Tradicija načina posmatranje policije u ovoj zemlji je da su policajci građani u uniformama, a ne pripadnici neke disciplinirane hijerarhije koja radi prema vladinim uputama - rekao je Sumption za BBC Radio.

- Tako izgleda policijska država. To je država u kojoj vlada može izdati naredbe ili izraziti preference bez pravnog autoriteta, a policija će provoditi želje ministara - kazao je on.

Za razliku od drugih zemalja, policijske snage u Britaniji "održavaju poredak uz pristanak" i ponose se time što su odgovorni prema ljudima, a ne vladi.

Vlada je napravila nacrte novih propisa uslijed zabrinutosti da neki Britanci nisu slušali savjete da izbjegnu društvena okupljanja kako bi se spriječilo širenje Covida-19.

Vikend prije uvođenja novih propisa parkovi su bili pretrpani, što je navelo nadbiskupa od Canterburyja da kaže "da bi se ljudi trebali ponašati manje sebično".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo