Svijet     | 30.03.2020. 16:56 |

Putin: Rusija treba biti spremna za brzo širenje virusa

FENA Internet

MOSKVA, 30. marta (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je izjavio da je njegova zemlja uspjela usporiti širenje koronavirusa, ali da treba biti spremna za brzo širenje zaraze.

Rusija je relativno blago pogođena epidemijom, uz 1.836 potvrđenih slučajeva zaraze i devetero preminulih. Broj novih slučajeva buknuo je, međutim, prisiljavajući vlasti da se pripremaju za suočavanje s najgorim scenarijem.

Putin je pozdravio mjere blokade društvenog života objavljene danas u Moskvi, i upozorio ostale regije da bi se trebale pripremiti za slične mjere.

Razgovarajući s predstavnicima vlasti u ruskim pokrajinama tokom videopoziva, Putin je ozbiljnog lica, izjavio da će snositi punu odgovornost za dostupnost bolničkih kreveta, respiratora za pluća i ostale neophodne opreme. Kazao je da predstavnici vlasti trebaju razgovarati s profesorima medicinskih fakulteta i studentima kako bi pomogli u suočavanju s epidemijom.

Ruski čelnik također je govorio o potrebi suprotstavljanja "provokacijama, glupim tračevima i malicioznim lažima" o epidemiji, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'