Bosna i Hercegovina     | 30.03.2020. 16:21 |

Jusko: Prekršitelji mjera izolacije ići će u prisilnu izolaciju

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata kontrolisano je 1.039 osoba koje imaju rješenja o samoizolaciji, od kojih 53 nisu zatečeni na adresi - rekao je na pres-konferenciji Kriznog štaba i Vlade Kantona ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko.

Najavio je da će osobe koje ne poštuju navedene mjere ići u prislinu izolaciju u objekat u Suhodolu na čijem je osposobljavanju aktivno rađeno u proteklih nekoliko dana. Objekat već od danas može biti spreman za predviđenu namjenu, kazao je Jusko i dodao da se čeka i odgovarajuća uredba s federalnog nivoa. Protiv osoba koje krše mjere reagirat će i Tužilaštvo krivičnim prijavama.

U protekla 24 sata, policijski sat je prekršilo 34 osoba na području Kantona i protiv njih je podnesen prekršajni nalog.

Jusko je ponovno apelirao da policija više ne može tolerirati prekršiteljima policijskog sata.

Za gotovo tri dana je policija sklonila s ulica oko 400 migranata koji su smješteni u Blažuj, čime su kapaciteti popunjeni. Po Juskinim navodima, čeka se proširenje kapaciteta i bit će nastavljeno s tim aktivnostima.

Ministar Jusko zahvaljuje građanima i poziva ih na daljnju saradnju jer su zahvaljujući njihovim pozivima, kako je naveo, locirani privatni smještaji migranata. On je pozvao i da prijavljuju sve druge moguće sumnjive slučajeve i kriminalne aktivnosti.

Inače, kako je saopćio Jusko, kriminalitet je znatno manji u aktuelnim prilikama u Kantonu Sarajevo jer je policija u velikom broju na terenu.

Odgovarajući na pitanja da li će u uvjetima pandemije koronavirusa biti zabranjene svadbe, Jusko ističe da takvi događaji nisu zabranjivani ni tokom ratnog stanja, ali i da ih sada treba priređivati sa što manje učesnika. Kao pozitivan primjer, naveo je jednu svadbu obavljenu tokom vikenda čiji su učesnici, osim mladenaca, bili još samo kumovi.

Jusko je kazao da on nema informacije da je neko, uz izgovor da se poznaje s visokopozicioranim funkcionerima iz zakonodavne ili izvršne vlasti, izbjegao policijsko kažnjavanje za kršenje propisanih mjera u aktuelnom stanju epidemije. Naglašava da mjere važe apsolutno za sve i da policija treba jednako, po zakonskim normama, da postupa prema svima. Apelovao je na policiju da i navedenim eventualnim prekršiteljima propisuje zakonske kazne te ih i pritvara ako ima osnova za to.

Jusko je zahvalio ministru unutrašnjih poslova FBiH Aljoši Čampari jer je za 24 sata došlo odobrenje za objekt u Suhodolu, potom je zahvalio i Obavještajno-sigurnoisnoj agenciji, za angažman i koordinaciju s drugim nivoima, u borbi protiv prekršilaca zakona u uvjetima pandemije. 

Na koncu je pozvao građane Kantona Sarajevo da se i dalje pridržavaju propisanih mjera i zahvalio im za ispoljenu disciplinu dosad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama

Vlada FBiH - Usvojena informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zasjeda sutra, moguće značajnije ublažavanje mjera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom