Korona virus

Počela sistematska dezinfekcija gradova u FBiH, prvo dezinfikovan Konjic (VIDEO)

Tekst: Hazim Aljović

KONJIC, 29. marta (FENA) - Sistematska dezinfekcija gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je večeras iz Konjica, koji je najugroženiji, nakon čega će ova aktivnost biti nastavljena širom Federacije.

Dezinfekcija gradova, koja počinje policijskim satom, jedna je od mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Provodi je Federalna uprava civilne zaštite.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak je istakao da su prioritet mjesta u kojima se pojavio najveći broj zaraženih osoba.

- Krenuli smo iz Konjica, sutra je na redu Goražde, a vidjet ćemo da prekosutra krenemo u Mostar - rekao je Solak.

Naveo je da rade sa dvije mašine velikog kapaciteta.

Načelnik Štaba civilne zaštite Općine Konjic Husein Hodžić značajnim smatra dolazak Federalne uprave civilne zaštite u Konjic sa mašinama kapaciteta kakvima ne raspolaže općinsko komunalno preduzeće.

- Mi smo ranije krenuli sa aktivnostima dezinfekcije u skladu sa svojim resursima - naveo je Hodžić.

Naglasio je da je stanje na području Konjica bolje nego što se predstavlja u nekim medijima te da su korak ispred drugih gradova, jer imaju iskustvo i znanje.

- Svi koji su oboljeli dobro su izolovani, i ako ovim tempom nastavimo za kratko vrijeme ćemo u potpunosti kontrolisati situaciju - poručio je Hodžić.

Nalog za sistematsku dezinfekciju izdao je federalni premijer Fadil Novalić koji je također dao nalog da se, uz već anagažirane letjelice Civilne zaštite za potrebe medicinskih timova i kriznih štabova koristi i helikopter Federalne uprave policije.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) D.J.