Bosna i Hercegovina     | 28.03.2020. 18:03 |

Ajdinović: Uspješno provedena operacija zbrinjavanja građana BiH s leta iz Rima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopćio je da je uspješno provedena sigurnosno-epidemiološka operacija zbrinjavanja građana BiH s leta iz Rima. 

Nakon slijetanja aviona, putnici su podvrgnuti zdravstveno-epidemiološkom tretmanu, a i kompletan prtljag je prošao dezinfekcijski tretman. Niko od putnika, prema onome što se moglo konstatovati na licu mjesta, nije imao bilo kakve zdravstvene probleme.

Avionom je doputovalo ukupno 47 putnika, od kojih je 18 državljana BiH s prebivalištem u FBiH smješteno u Studenski dom Bjelave u Sarajevu, a 25 državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj, kao i četiri državljana BiH s mjestom prebivališta u Brčko Distriktu smješteni su u karantin određen od strane nadležnih institucija Republike Srpske u Lukavici, gdje su prevezeni u pratnji Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Tri člana posade su rješenjem federalnog sanitarnog inspektora također stavljena pod obavezni zdravstveni nadzor.

- Radilo se zaista o vrlo složenom zadatku i zato je bio uključen veliki broj institucija. Sve je prošlo bez ikakvih problema - kazao je Ajdinović o operaciji koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Pored Federalne uprave za inspekcijske poslove, učestvovali su i Granična policija BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, MUP Kantona Sarajevo, Ispektorat Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Federalni štab civilne zaštite, Krizni štab Kantona Sarajevo, epidemiolozi, te druge nadležne službe.

Osim navedenog, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da su raspoređeni inspektori iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.047 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci, spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 164 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 426 rješenja o izolaciji koje su izdali federalni inspektori, te 205 rješenja izdatih na GP Međunarodni aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.898 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Do sada je dostavljena ukupno 281 zbirna službena zabilješka o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba, te će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 95 inspekcijskih nadzora i 108 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 95 prekršajna naloga u iznosu  189.400 KM.

Kod 96 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je evidentirano povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primnjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena od 16. marta (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.). Jedan objekat – pekara je zapečaćen zbog rada bez odobrenja.

Zbog provedenih aktivnosti direktor Ajdinović zahvalio je inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na prvoj liniji odbrane protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Zahvaljujem i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH - rekao je Ajdinović.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala i pošiljke merkantilnog krompira

U akciji 'Start' oduzeta dokumentacija, novac, skupocijeni nakit (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo