Svijet

Tajvanski ministar pozvao američke novinare koje je Kina protjerala

Internet

TAIPEI, 28. marta (FENA) - Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u subotu je uputio lični poziv za tri američka medija da postave svoja dopisništva u ovu otočnu zemlju nakon što su njihovi novinari protjerani iz Kine.

Kina je 18. marta saopćila da oduzima novinarske akreditacije svim američkim novinarima koji su radili u dopisništvima u Kini za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post. Akreditacije su trebale isteći krajem 2020. godine.

Kina je također saopćila da im neće biti dozvoljeno da rade kao novinari u kineskom gradu Hong Kongu. U prošlosti su strani novinari, koji su bili protjerani iz kontinentalne Kine, mogli raditi u Hong Kongu, podsjeća Reuters.

- S obzirom na sve veće neprijateljstvo između New York Timesa, Wall Street Journala i Washington Posta sa Kinom, ovom prilikom bih vas želio pozvati da dođete u Tajvan - zemlju koja je simbol slobode i demokratije - napisao je Wu na svom Twitter profilu.

- Da! Ovdje ćete naći ljude koji vas dočekuju otvorenih ruku i sa puno iskrenih osmijeha - kazao je on.

Na Tajvanu živi samo mali broj stalnih stranih dopisnika, a nijedna od tri novine nema stalno dopisništvu na otoku.

Tajvan je  pojačao graničnu kontrolu kako bi spriječio širenje koronavirusa, a trenutno je dozvoljen ulazak samo strancima koji već imaju dozvolu boravka.

(FENA) B.D.