Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 17:17 |

Aktivnosti i mjere Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK

FENA Saopćenje

ZENICA, 27. marta (FENA) - Po usvajanju Finansijskog plana za 2020. godinu u iznosu od 205.336.000 KM, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona izvršio je raspodjelu sredstava zdravstvenim ustanovama sa područja ZDK.

Kantonalna Bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj ukupno su dobile 65.271.866 KM.

Domovi zdravlja: Olovo, Vareš, Breza, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Usora, Doboj-Jug i Dom zdravlja Tešanj dobili su 52.982.889 KM.

Zavod za bolesti ovisnosti ZDK-a, Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK-a i Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK-a dobili su 5.153.332 KM.

Navedena raspodjela urađena je na osnovu važećih federalnih i kantonalnih propisa, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Ostala sredstva su raspodjeljena za finansiranje: lijekova sa Esencijalne liste, ortopedskih pomagala, banjsko-klimatskog liječenja, liječenje van kantona, refundacija bolovanja, liječenje u inostranstvu i drugih usluga iz oblasti zdravstvene zaštite.

Zbog vanredne situacije i pandemije izazvane COVID 19, a u cilju očuvanja stabilnosti zdravstvenog sektora na području Kantona, Zavod je poduzeo nekoliko mjera. Utvrdio je Plan štednje za 2020. godinu. Sredstva planirana za sve nabavke koje nisu neophodne za funkcionisanje Zavoda i zdravstvenog sistema su otkazane dok traje vanredno stanje (sredstva za informatizaciju, smanjenje troškova Stručne službe).

Smijenjena je Komsija za za privremenu spriječenost za rad više od 42 dana obzirom da se nije pridržavala važećeg Pravilnika o bolovanjima. Usvojen je novi Pravilnik o refundaciji naknade plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad više od 42 dana na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a u skladu sa važećim zakonom. U provedenom postupku utvrđivanja cijena ortopedskih pomagala cijene su smanjene u prosjeku za pet posto, a da pri tome nije došlo do promjene kvaliteta pomagala, niti povećanog učešća osiguranih osoba u njihovoj nabavci.

Poduzete su i aktivnosti za lakše ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu građana ZDK-a, kao što je obustava ovjere zdravstvenih knjižica i obavijest zdravstvenim ustanovama da pružaju zdravstvene usluge svim građanima bez obzira na status osiguranih osonba. To znači da će i neosiguranim osobama koje budu zaražene virusom COVID 19 biti pružena potrebna zdravstvena zaštita.

Produžen je rok uplate markica-premija zdravstvenog osiguranja. Svim ljekarima omogućen je pristup e-receptu u svim ambulantama porodične medicine u Kantonu. Organizirano je i redovno obavještavanje građana o pravima, načinu rada i drugim aktivnostima poduzetim u vanrednoj situaciji.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a napominju da je zbog vanredne situacije došlo do značajnijeg pada prihoda od doprinosa što je za prva tri mjeseca 2020. godine,  5.000.000 KM manje u odnosu na Finansijski plan za 2020. godinu. Pored navedenog Zavod čini dodatne napore kako bi obezbijedio sredstva za plate zdravstvenih radnika.

Takođe, očekuju porast slučajeva bolovanja vezanih za COVID 19, a sva ta bolovanja teretit će sredstva Zavoda.

I pored svega navedenog (smanjenje prihoda, povećanja oboljelih i slično) Zavod će i u narednom periodu nastojati da održi stabilnim finansiranje zdravstvenog sistema u ZDK.

Sve eventualne uštede Zavod će preusmjeravati Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici Tešanj i domovima zdravlja  za nabavku medicinske opreme o čemu će blagovremeno informirati javnost.

Imajući u vidu novonastalu situaciju, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a pozivaju sve građane Zeničko-dobojskog kantona da se pridržavaju uputa Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba, a sve u cilju zaštite zdravlja svih građana. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ZZO ZDK počeo s prodajom markica zdravstvenog osiguranja za 2024.

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK 280 miliona, a Službe zapošljavanja ZDK 27,6 miliona KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'