Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 14:25 |

MOBiH - Svi kadeti OSBiH u inozemstvu su dobrog zdravstvenog stanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - U novonastaloj vanrednoj situaciji na globalnom nivou u vezi s širenjem koronavirusa, trenutno zdravstveno stanje kadeta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji se nalaze na vojnom školovanju u inozemstvu, je dobro, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Stanje u tom pogledu opisano je u pregledu koji slijedi.

Naime, danas su dva kadeta sa Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) došla u BiH, uz saglasnost vojne akademije, iz razloga što jedan kadet ima povredu koljena, a za drugog kadeta je pokrenuta procedura raskida ugovora o školovanju. Ostali kadeti su dobrog zdravstvenog stanja, niko nema zdravstvenih problema u smislu COVID 19.

Prema informacijama Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (ODC), nema promjena u nastavnom procesu za jednog kadeta na 'West Pointu'.

Školovanje u Velikoj Britaniji odvija se normalno. Svim studentima je predočena lista 'kritičnih zemalja', te da će prilikom ulaska u kritične zemlje biti poslati u karanten. Kadetkinja, koja je trenutno u Velikoj Britaniji u dobrom je zdravstvenom stanju.

Svi kadeti, koji su trenutno na školovanju u Saveznoj Republici Njemačkoj su dobrog zdravstvenog stanja. Nastava se kontinuirano izvodi online do 19.4.2020. godine. Dana, 26.3.2020. godine u Dresdenu na Oficirskoj školi „Offiziersshule des Heese“, gdje se nalaze i naši kadeti (tri kadeta i jedna kadetkinja) održana je svečana dodjela certifikata „Oficirsko pismo“, što je ujedno i dokaz da su kadeti položili glavni ispit za oficira. Dodjela je održana u prostorijama Inspekcije, te zbog trenutne pandemije nije bilo moguće organiziranje ceremonije. 

Svi kadeti, koji su se nalazili na školovanju u Republici Austriji, vraćeni su u BiH i dobrog su zdravstvenog stanja, te se pridržavaju uputstava o samoizolaciji koje su dobili prilikom ulaska u BiH.

Kadeti u Republici Italiji su, također, u dobrom zdravstvenom stanju. Smješteni su kod vojnog atašea BiH u Republici Italiji.

Svi kadeti na školovanju u Sjevernoj Makedoniji pušteni su kući, odnosno vraćeni u BiH iz razloga obustavlјanja nastave u periodu od 11. do 25.3.2020. godine, a na osnovu zaklјučka Vlade Republike Sjeverne Makedonije od 10.3.2020. godine. Svi kadeti su u dobrom zdravstvenom stanju.

Svi kadeti u Republici Grčkoj su u karantenu i dobrog su zdravstvenog stanja. U karantenu ostaju u izolaciji do 05.04.2020. godine. Od 30.03.2020. godine nastava će se izvoditi online.

U Republici Srbiji je došlo do prekida školovanja za sve kadete i vojna lica koji se nalaze na školovanju i usavršavanju. Nastava se odvija sistemom „Učenje na daljinu“ putem interneta i dogovorenih portala.

Od 16.3.2020. godine sve vojne akademije u Republici Turskoj su zatvorene za ulazak i izlazak. Vojni ataše je u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima kadeta i s oficirima koji su na školovanju i kursiranju u Republici Turskoj, te za sada nema informacija da će se pripadnici vraćati u BiH.

Dana, 26.3.2020. godine kadeti Zrakoplovne vojne akademije u Istanbulu, su upućeni na pregled u vojnu ambulantu i imali su pregled pluća, grla, pritiska i tjelesne temperature. Svi kadeti su zdravi i nemaju zdravstvenih problema. Zdravstveno stanje kadeta na KVA u Ankari je, također, dobro.

Od 17.3.2020. godine škole i kursevi u sastavu Nacionalnog univerziteta za odbranu imaju pauzu do 13. aprila 2020. Vojni kadeti neće moći napustiti školu koju pohađaju i vojni personal će nastaviti da boravi u svojim jedinicama/objektima i neće mijenjati lokaciju, navodi se u saopćenju.                                                                                   

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Galić i Goganović razgovarali s Brayonom o NATO putu BiH

Helez, Galić i Goganović čestitali Ramazanski bajram

Helez razgovarao s Reinertsenom o bilateralno-odbrambenoj saradnji Norveške i BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!