Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 12:56 |

Solak: Dvije letjelice FUCZ u funkciji od sutra za dostavu uzoraka

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas na konferenciji za medije da će se pratiti broj ljudi koji trebaju biti testirani na novi koronavirus Covid-19 u tri velika klinička centra, odgovarajući tako na pitanje novinara o tome kako će biti raspoređeno 150.000 testova koji trebaju stići u Bosnu i Hercegovinu.

- Razgovara se i o ostalim labaratorijama koje bi radile testiranja, ali sve će ići preko Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te će se u skladu s potrebama raspoređivati - pojasnio je Solak.

Ta pošiljka bi trebala, kaže, stići sljedeće sedmice te će do tada rasporediti oko 40.000 testova na ove tri referentne laboratorije i one koje budu akreditirane za tu vrstu posla.

Dodao je da su Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkoj bolnici u Mostaru danas isporučeni testovi, a već sutra se očekuje dodatnih 20.000 testova te je kazao da će biti dovoljno testova u narednom periodu.

Na kraju je istaknuo da će od sutra biti u funkciju stavljene dvije letjelice Federalne uprave Civilne zaštite koje će prevoziti uzorke iz udaljenih gradova za testiranje u Sarajevu, a prije svega to je Bihać, ali će se razmotriti mogućnost i za ostale centre koji su udaljeni.

(USKORO VIDEO)

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Djevojčica u Njemačkoj devet mjeseci pozitivna na Covid na antigenskom testu

Sve veća potražnja za brzim antigenskim testovima

Beroš: Testiranje jeftinije vjerojatno od idućeg tjedna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'