Svijet     | 26.03.2020. 14:19 |

Picula i Zovko pozdravili odluku EU o pomoći zemljama zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 26. ožujka (FENA) - Europski parlament na plenarnoj je sjednici razmatrao hitne mjere koje Europska unija namjerava poduzeti u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Riječ je o mjerama koje uključuju potporu zdravstvenim sustavima te financijsku pomoć članicama najteže pogođenima krizom, vrijednim 37 milijardi eura u hitnom paketu namijenjenom umanjenju efekata pandemije korona virusa na zdravlje građana i gospodarstvo, priopćeno je iz Ureda hrvatskog zastupnika Tonina Picule.

Picula je istaknuo kako prvi cilj ove pomoći mora biti zaustavljanje širenja virusa i zaštita života građana.

Podržao je dodjelu 50 milijuna eura za RescEU i zajedničku nabavku opreme te 37,5 milijuna eura europskim znanstvenicima koji će udruženi raditi na pronalasku cjepiva.

Ocijenio je kako će posljedice ove krize bit će znatno veće od krize 2008. godine, zbog čega je pozvao na jačanje ulaganja u mreže socijalne zaštite, kako bi se ublažile posljedice za najugroženije skupine.

"Gašenje turističkog sektora ove godine ugrozit će održivost proračuna članica poput Hrvatske koja gotovo četvrtinu proračuna generira od prihoda iz turizma. A turizam povezuje i druge sektore poput prijevoza i poljoprivrede", upozorio je Picula.

Po njegovim riječima, ohrabruje najava o izvanrednom programu kupnje zajedničkih obveznica u iznosu od 750 milijardi eura te aktivaciji dodatnih 500 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma.

"Osobito trebamo socijalne mjere za osiguravanje minimalnih naknada onima koji će ostati bez prihoda. Valja pružiti garancije svima s hipotekom na jedinu nekretninu. Ključnu ulogu imat će strukturni i kohezijski fondovi. Uvijek su bili jedan od glavnih izvora javnih investicija i neophodan alat gospodarskog i socijalnog oporavka", poručio je.

Kao izvjestitelj EP za proširenje na zapadnom Balkanu i za Crnu Goru, Picula je naglasio kako nema cjelovite strategije EU za suzbijanje pandemije ako ta strategija ne uključuje i zemlje zapadnog Balkana.

Zato je pozdravio odluku Komisije da odobri paket izravne pomoći zdravstvenim sustavima zemalja zapadnog Balkana u vrijednosti 38 milijuna eura uz realokaciju 373 milijuna eura za društveni i ekonomski oporavak.

"Važno je financijski pomoći zemljama koje zemljopisno pripadaju Europi i okružene su zemljama članicama. Ovo je i politička poruka koja govori o budućnosti procesa proširenja. I to u tjednu kada su Sjeverna Makedonija i Albanija konačno dobile suglasnost za početak pregovora", kazao je Picula.

EU namijenila 68 milijuna eura za BiH 

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko podržala je sve predložene mjere Europske komisije, naglasivši kako su odluke donesene u trenutku koji je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, koja se istovremeno našla usred dviju velikih kriza, priopćeno je iz njezina ureda.

"Prihvaćeni prijedlozi ključni su za ublažavanje posljedica zdravstvene i humanitarne krize koje su pogodile Republiku Hrvatsku i grad Zagreb. Inicijativom Coronavirus Response mobiliziraju se neiskorištena i prijeko potrebna sredstva iz postojećih europskih fondova, koja će omogućiti smanjenje pritiska na gospodarstva i zdravstvene sustave zemalja članica pogođenih pandemijom koronavirusa. Važno je naglasiti kako bi od oslobođenih 37 milijardi eura, prema procjeni Komisije, Hrvatska mogla iskoristiti ukupno oko 1,158 milijardi eura u svrhu ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom”, naglasila je zastupnica Zovko.

Kao izvjestiteljica za financijski instrument IPA III, Zovko je pozvala Komisiju da nastavi podupirati zemlje zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv koronavirusa.

"Pozdravljam najavu povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija kako će Europska unija odobriti Bosni i Hercegovini 28 milijuna eura za zdravstveni sustav kao i dodatnih 40 milijuna eura za potporu gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa. U ovim izazovnim trenutcima, Europska unija mora materijalnim i financijskim sredstvima pomoći zapadnom Balkanu i svom susjedstvu kako bi ublažila štetu uzrokovanu koronavirusom. Tako osigura zdravstvenu sigurnost i stabilnost i na vlastitim granicama", poručila je Zovko.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

EP prihvatio reformu migracijske politike i politike azila

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost europskih građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'