Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 12:29 |

Memić: Širenje bolesti zavisi od svakog pojedinca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić poručio je stanovništvu Ilidže da trenutnu situaciju prihvate kao krajnje opasnu i rizičnu.

- Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno - istakao je Memić.

Nakon pojave slučajeva zaraze na području Ilidže, iz ove Općine pozivaju sve koji su imali kontakta i pretpostavke da su imali kontakte sa zaraženim, stave se u apsolutnu izolaciju i da u okviru mogućnosti smanje kontakte i sa vlastitom porodicom, pogotovo sa djecom i starima, te da obavijeste nadležne općinske i medicinske službe da su poduzeli mjere izolacije (karantin).

- Prestanite upražnjavati sve oblike društvenih kontakata i nemojte ići ni na sahrane ni na bilo kakve skupove bez obzira na stanje zaraze. Ukoliko ste u mogućnosti prestanite sa svim ličnim kontaktima kako bi pomogli presjeći lanac geometrijske progresije u širenju zaraze. Kontakte obavljajte iz kuće putem telefona, interneta i maila - istakao je Memić.

Iz Općine Ilidža mole građane za strpljenje ukoliko imaju određene probleme u organiziranju vlastitog života jer se, kako navode, trude da u nedostatku opreme i sredstava sustignu nivo da mogu svima pomoći da se smanji opasnost.

- Situacija sa širenjem bolesti zavisi od svakog pojedinca i ukoliko nam se budu dešavali propusti (poput 24. marta 2020.godine, Dom zdravlja) produžit ćemo bolest, povećati broj inficiranih i napraviti nenadoknadive štete. U ovome što tražimo od vas prihvatite da su molbe za pažnju i ozbiljnost ujedno i naredbe da se poduzme u okviru mogućnosti i više od toga sve što će pomoći stanovništvu. Ostajte kući, budimo odgovorni, proći će - kazao je Memić, saopćeno je iz Odsjeka za informiranje Općine Ilidža. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Ilidža - Posao dobilo 29 nezaposlenih zahvaljujući kvalitetnom programu Općine

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Na Ilidži uspješno završena prva dionica regulacije korita rijeke Željeznice 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo