Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 09:55 |

U ZDK bez povećanja broja zaraženih,osobe iz Vareša i Maglaja nemaju koronavirus

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. marta (FENA) – Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu nepromijenjena je u odnosu na ponedjeljak, kada su otkrivena posljednja dva slučaja zaraze koronavirusom u tom kantonu - kazao je za Fenu direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

U tom je kantonu do sada je ukupno osam osoba bilo pozitivno i svi su zbrinuti u zdravstvene ustanove, dok ih je do sada testirano 26.  

-  Jučer smo testirali po jednu osobu iz Vareša i Maglaja, ali je njihov nalaz bio negativan. Tako da smo ostali sa jednom osobom koja je zbrinuta na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) te sedam osoba u izolatoriju te bolnice.

Od toga, njih petero imaju vrlo blage simptome, dok dvije osobe nikada i nisu razvile nikakve simptome. Radi se o kćerci i zetu žene iz Zenice, koji su prvi i otkriveni, a što znači da ljudi imaju dobro razvijen imunitet. Da se ne radi o koronavirusu, da je u pitanju obična gripa, oni ne bi bili ni smješteni u izolatorij. Ali, to smo uradili iz preventive - rekao je Huseinagić.

Napominje kako „zdravstveno stanje tek nekih 20 posto zaraženih i u svijetu zahtijeva da budu zbrinuti u medicinskim ustanovama“.

Osim osam pozitivnih, u ZDK-u se više od 3.900 osoba nalazi u samoizolaciji, koji su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama u svojim lokalnim zajednicama.

- Oni ne dolaze u domove zdravlja, nego o svom stanju izvještavaju putem telefona. U ponedjeljak smo imali sjednicu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, kada nas je kantonalni policijski komesar Semir Šut informirao da je skoro zanemarljiv broj osoba koje imaju rješenje o samoizolaciji, a koje oni nisu pronašli na adresama.

Sada se ispituje da i su to tačne adrese koje su prijavili ili se radi o kršenju samoizolacije. Uglavnom, stanje je u tom pogledu jako dobro - tvrdi Huseinagić.

Zdravstveni radnici u ZDK-u će, najavljuje Huseinagić, kada od Federalnog ministarstva zdravstva dobiju nove količine testova, pristupiti većem broju testiranja, a do tada će testirati samo one osobe kod kojih se razviju bilo kakvi simptomi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U proteklih sedam dana u ZDK-u otkriveno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Jupić: Među 35 testiranih pacijenata i radnika KBZ-a niko nije bio pozitivan

ZDK- Struci omogućeni svi resursi, pomoć u borbi protiv korone obećala i FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo